Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Ακτινογραφία» στα ρεύματα του Θρακικού Πελάγους

Νίκος Ζαμπουνίδης για αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: «Υπάρχει ξανά μια κινητικότητα και είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα. Δεν ξέρουμε πραγματικά, έτσι όπως παίζονται τα γεωστρατηγικά παιχνίδια, τι μπορεί να μας προκύψει αύριο το πρωί.»
Ωκεανογραφική μελέτη-ασπίδα για το Βορειανατολικό Αιγαίο και
κυρίως το Θρακικό Πέλαγος και τις ακτές του Έβρου εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ύστερα από προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχία Έβρου.
Περιλαμβάνει καταγραφή της σημερινής κατάστασης και μελέτη της συμπεριφοράς των ρευμάτων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί μελλοντικά κάποιο περιβαλλοντικό ατύχημα, με βάση συγκεκριμένα μοντέλα διασποράς της ρύπανσης.

Η παρουσίαση της «Ωκεανογραφικής Μελέτης Βορειανατολικού Αιγαίου, με έμφαση στην περιοχή των ακτών του Νομού Έβρου» έγινε στην Αλεξανδρούπολη από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βασίλη Ζερβάκη, τον νομάρχη Εβρου Νίκο Ζαμπουνίδη και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.
Οπως είπε ο Β. Ζερβάκης, η νομαρχία ήθελε μια ανεξάρτητη πηγή πληροφόρησης όσον αφορά την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε σχέση με την περιβαλλοντική μελέτη που θα καταθέσει η όποια κατασκευάστρια εταιρεία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του πετρελαιαγωγού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη,...»
ο νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης είπε ότι υπάρχει ξανά μια κινητικότητα και οι Βούλγαροι, μετά τις απειλές των Ρώσων ότι προσφεύγουν στα διεθνή δικαστήρια, ανοίγουν μια άλλη προοπτική μετά και τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις αμερικανικές εταιρείες να πάρουν το ποσοστό των Βουλγάρων για το κατασκευαστικό κομμάτι.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης, που έχει συγκροτηθεί στον Εβρο για τον αγωγό μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχει πάρει απόφαση να παγώσει όλες τις δραστηριότητες, αν και όπως είπε ο Νίκος Ζαμπουνίδης θα υπάρχει συνεχής ετοιμότητα. «Δεν ξέρουμε πραγματικά, έτσι όπως παίζονται τα γεωστρατηγικά παιχνίδια, τι μπορεί να μας προκύψει αύριο το πρωί», πρόσθεσε.
http://alexpolisonline.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου