Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.

Με τα μάτια στραμμένα στη Μέση Ανατολή και στην τιμή του μαύρου χρυσού που καλπάζει, το Κρεμλίνο δείχνει να ανανεώνει το ενδιαφέρον του και να επιταχύνει τους ρυθμούς του στο μακροχρόνιο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και εξελίσσεται πλέον σε σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.
ΜΟΣΧΑ, Του Γιώργου Σινανίδη
Ένα μικρό αλλά διόλου π
εριφρονητέο μερίδιο της υπόθεσης αυτής ανήκει αναμφισβήτητα στον πιο πολυσυζητημένο, ίσως, παγκοσμίως πετρελαιαγωγό, τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο οποίος
ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της διεθνούς εταιρείας του έργου Trans-Balkan Pipeline ΒV στη Ρώμη και το (τελευταίο;) «φιλί της ζωής» που του έδωσε, τουλάχιστον έως τις 2 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου.
Η επικείμενη θερινή συνεδρίαση εκτιμάται από ενεργειακούς κύκλους πιθανότατα καθοριστική, γιατί έως τότε αναμένεται να έχουν οριστικώς αποφασιστεί αν το έργο αυτό έχει οποιαδήποτε πιθανότητα ύπαρξης και κατασκευής ή αν θα πρέπει τελειωτικά να σταλεί στις ελληνικές καλένδες.
Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι οι παρατηρητές στη Μόσχα που θεωρούν ότι το στοιχειωμένο έργο, που ποτέ δεν ξεκίνησε αν και σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών, δεν θα μας εγκαταλείψει έτσι απλά, εννοώντας ότι η κωλυσιεργία της βουλγαρικής πλευράς μπορεί να συνεχιστεί και μετά το συμφωνημένο όριο των διαβουλεύσεων και κόντρα διαβουλεύσεων, που υποτίθεται ότι είναι το τέλος του Φεβρουαρίου, οπότε κατατίθεται στην κυβέρνηση της Σόφιας η διορθωμένη και βελτιωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά την οποία η Βουλγαρία έχει δεσμευτεί πως θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της.
Η Μόσχα, πάντως, δείχνει ότι εκνευρίζεται όλο και περισσότερο με τις βουλγαρικές και όχι μόνο παλινωδίες, γι’ αυτό και κάνει λόγο κυρίως για «πάγωμα», «ύπνωση» και «επεξεργασία εναλλακτικών σχεδίων», ένα από τα οποία είναι η σχεδόν αναγκαστική προσχώρηση του Κρεμλίνου στη συζήτηση του ιταλοτουρκικού πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τζεϊχάν.
Εντυπωσιακός ήταν στην παρέμβασή του αυτήν την εβδομάδα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σματκό, ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά το θέμα των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν από τη βουλγαρική πλευρά, αν αυτή αθετήσει τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του έργου.
«Η κατάσταση του σχεδίου είναι σήμερα τέτοια που ουσιαστικά έχουμε παγώσει όλες τις δραστηριότητες περιμένοντας τις τελικές επίσημες αποφάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης. Αφετηρία μας είναι ότι υπάρχουν οι σχετικές διακυβερνητικές και εταιρικές συμφωνίες. Θα συμπεριφερθούμε βάσει αυτών, στις οποίες προβλέπονται και ορισμένες παραλλαγές εξόδου από το σχέδιο», δήλωσε ο κ. Σματκό, εξηγώντας την απόφαση της ρωσικής πλευράς να εισηγηθεί δραστική περικοπή των εξόδων της εταιρείας του αγωγού και εν συνεχεία «ύπνωσή» της (με ένα γραφείο και μόνο έναν υπάλληλο στο Άμστερνταμ, αν είναι ορατή η ελπίδα απομάκρυνσης του αρρωστημένα φιλοαμερικανού κ. Μπορίσοφ από την εξουσία) ή και οριστική διάλυσή της, αν χαθεί κάθε ελπίδα ότι το σχέδιο μπορεί μια μέρα να πάρει μπρος.
Σε μια προσπάθεια τελικής άσκησης πίεσης και παρά τη διατήρηση των ευγενικών διατυπώσεων, στις οποίες έχει στο παρελθόν διακριθεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν («συνεργαζόμαστε όσο και όπου θέλετε, χωρίς συνέπειες», είχε πει με νόημα στον κ. Μπορίσοφ), ο κ. Σματκό ξεκαθάρισε ότι, ακόμη και αν η χώρα του αποχωρήσει από το σχέδιο, θα υποχρεώσει τη Βουλγαρία να πληρώσει όχι μόνο τα χρωστούμενα, που ανέρχονται ήδη στα 7,3 εκατ. ευρώ (πρέπει να καταβληθούν έως την 20ή Μαρτίου), αλλά και τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων.
«Όταν η βουλγαρική κυβέρνηση μας ειδοποιήσει επισήμως αν θα τηρήσει ή όχι τις διακυβερνητικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τότε θα τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί που έχουμε προβλέψει σχετικά με το πώς θα υπολογίσουμε την εν δυνάμει βλάβη», σημείωσε ο κ. Σματκό, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι είναι «κουταμάρες» οι απόψεις πως το έργο δεν θα είναι οικονομικά εύρωστο και αποδοτικό, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει ως το τέλος να επιθυμεί την κατασκευή του, αλλά πλέον δεν μπορεί και να ποντάρει πάνω του.
Με τα μάτια σε Κύπρο και Αθήνα
Στο Κρεμλίνο φαίνεται πως πρόσεξαν και συνεχίζουν να προσέχουν και τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, όπως και τα μισόλογα της ελληνικής, για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου Ιονίου, Αιγαίου και ΝΑ Μεσογείου. Παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα ευρύτερα Βαλκάνια και θέτουν ως κόκκινη γραμμή την πάση θυσία υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος ανεβάζει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού του με τον προωθούμενο από ΕΕ και ΗΠΑ Nabucco στη νότια δίοδο αερίου από την Κεντρική Ασία στις ευρωπαϊκές αγορές. Με την παρουσία του στις Βρυξέλλες και τις διαβουλεύσεις του με τον Ζοζέ Μπαρόζο ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα θα επιμείνει ως το τέλος στην «ενεργειακή τανάλια» που έχει σχεδιάσει, με τον Nord Stream να καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ευρώπης, η οποία δείχνει ότι θα αναγνωρίσει το αυτονόητο: Θέλεις δεν θέλεις, με τους άμεσους γείτονές σου είσαι καταδικασμένος να συνεργάζεσαι.
Εφ. "Μακεδονία"   
ΠΗΓΗ http://thrakinea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου