Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

H Τουρκία πουλά "οικόπεδα" νότια του Καστελόριζου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου προκήρυξε διαγωνισμό για 11 “φιλέτα” που καλύπτουν θαλάσσια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον κόλπο της Αττάλειας και νοτιότερα, σε περιοχή που συγχέεται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του ελληνικού νησιού.
Συγκεκριμένα, η Turkish Petroleum Corporation ανακοίνωσε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια τρισδιάστατων σεισμικών στιοχείων στη Μεσόγειο. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για την περιοχή την οποία αφορά ο διαγωνισμός που λήγει στις 15 Απριλίου. Ωστόσο έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση του 50% έντεκα “οικοπέδων” που καλύπτουν θαλάσσια έκταση 20.000 τετραγωνικών χμ. στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα αντιμετωπίσαμε άλλη μία πρόκληση, όταν το ιταλικό ερευνητικό Explora, ξεκινούσε από το Ισραήλ με κατεύθυνση την Ιταλία για την ολοκλήρωση της αποστολής του, δηλαδή την εναπόθεση καλωδίων οπτικών ινών.

Στις 12 Μαρτίου το πλοίο παρενοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα, που το υποχρέωσε να αποχωρήσει υποστηρίζοντας ότι η άδεια που είχαν εκδόσει οι ελληνικές αρχές δεν έχει ισχύ γιατί η περιοχή αυτή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως ενημέρωσαν τον καπετάνιο.

Οι Τούρκοι αντέδρασαν δηλαδή και πάλι ως εάν το Καστελόριζο δεν διαθέτει θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων του.

Την περασμένη Τρίτη και ενώ το πλοίο επρόκειτο να περάσει ξανά σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία εξέδωσε Navtex – οδηγία προς ναυτιλλομένους – για τις έρευνες. Αμέσως μετά εκδόθηκε και η ελληνική οδηγία.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η έκδοση της τουρκικής Navtex, σημαίνει ότι το ιταλικό σκάφος ενημέρωσε και τις τουρκικές αρχές για τις εργασίες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ώστε να αποφύγει νέα παρενόχληση από κορβέτα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου, λίγο πριν επισκεφθεί την Ελλάδα, είχε δηλώσει: “Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις,σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο”.
http://radioroumelinews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου