Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ιστορική ήττα για Μέρκελ

Μετά από 58 χρόνια μονοκρατορίας, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ, φαίνεται να χάνουν το κρατίδιο της Βάδης Βιρτεμβέργης, με άμεσες συνέπειες για την ισχύ του κυβερνητικού συνασπισμού. Μεγάλοι νικητές οι Πράσινοι.
 Απώλεια του πλουσιότερου γερμανικού κρατιδίου ύστερα από 58 ολόκληρα χρόνια μονοκρατορίας για τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ δίνουν τα πρώτα exit poll, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να αποσπούν ποσοστό της τάξης του
48,5% στις εκλογές της
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Αγκελα Μέρκελ, όσο κι αν είχε προετοιμαστεί από τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, ευελπιστούσε να μειώσει τις εκλογικές απώλειες με το μορατόριουμ που επέβαλε στην παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας.
Στην Βάδη Βυρτεμβέργη το θέμα της πυρηνικής ενέργειας πρωταγωνίστησε στις εκλογές, με τους Πράσινους να αποσπούν το δεύτερο καλύτερο ποσοστό, 25%, και να είναι πλέον σε θέση, για πρώτη φορά, να ηγηθούν τοπικής κυβέρνησης, σε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου του δικτύου ARD, δείχνει να εξασφαλίζει ποσοστό 23,5%.
Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ και Ελεύθεροι Δημοκράτες του κυβερνητικού της εταίρου Βεστερβέλε, συγκεντρώνουν ποσοστό 43%. Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν 38% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 5%.
Βάσει των exit polls που έδωσαν τα δύο δημόσια γερμανικά κανάλια ARD και ZDF, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αποκτούν πλειοψηφία στη νέα βουλή στη Στουτγάρδη και νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βiρτεμβέργης θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων, Βίνφριντ Κρέτσμαν, που θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα exit polls του ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες [CDU] παίρνουν ποσοστό 38.0% (-6,2%), οι Πράσινοι 25% (+13,3%) οι Σοσιαλδημοκράτες [SPD] 23,4% (-1,8%), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες [FDP] είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5% (-5,7%), και το κόμμα Αριστερά μένει εκτός βουλής με 3%.
Στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο το SPD με πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη μεγάλες απώλειες αλλά με 35,8% παραμένει πρώτο κόμμα μπροστά από το CDU με 34% (+1,2), οι Πράσινοι παίρνουν 17% (+12,8%), ενώ τόσο το FDP 4% (-4%) όσο και το κόμμα Αριστερά με 3,2% μένουν εκτός τοπικής βουλής.
ΠΗΓΗ ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου