Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια ανησυχία - Δεύτερη έκρηξη στο Φουκουσίμα - Σχεδόν ισοδύναμη του Τσέρνομπιλ η διαρροή της Φουκουσίμα

Παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, που βρίσκεται 150 μίλια βόρεια από το Τόκιο. Τη Δευτέρα σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη μετά από αυτήν της Κυριακής, ενώ το προσωπικό δίνει μάχη ώστε να μην υπερθερμανθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, διοχετεύοντας συνεχώς θαλασσινό νερό.


Σημειώνεται ότι λόγω του σεισμού κατέρρευσαν τα συστήματα ψύξης με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ψύξη να γίνεται με ανθρώπινη προσπάθεια.

Από τη σημερινή έκρηξη στον αντιδραστήρα νο 3,  11 άτομα τραυματίστηκαν, ένα από αυτά σοβαρά ενώ ο θόρυβος ακούστηκε μέχρι 40 χμ. μακριά. Σύμφωνα με την εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ο ίδιος ο αντιδραστήρας δεν υπέστη ζημιά, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σε επιτρεπτά όρια.

Ανησυχία επίσης προκαλεί το γεγονός ότι
μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα 2, πράγμα που εμποδίζει την ψύξη των ράβδων καυσίμου. Η Ιαπωνία ζήτησε εκτάκτως από τις ΗΠΑ επιπρόσθετο εξοπλισμό για την παροχή νερού και άλλων πόρων που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα ζητά βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα πυρηνικά εργοστάσια.

Οι αρχές έχουν δώσει
εντολή για εκκένωση της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο μέχρι 20 χμ. , η οποία αφορά περίπου 200.000 ανθρώπους. Όσοι παραμένουν στα σπίτια τους, πρέπει - σύμφωνα με τις οδηγίες - να μην βγαίνουν έξω παρά μόνο αν είναι ανάγκη και να προστατεύουν την αναπνοή τους. Παράλληλα οι αρχές μοίρασαν ιώδιο, που θεωρείται ότι προστατεύει από τη ραδιενέργεια.

 Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί -αγνοούνται 12.000 από τους 15.000 κατοίκους πόλης-κραυγάζουν για βοήθεια οι Ιάπωνες-απέτυχε η νέα ψύξη των ράβδων -αγγίζει σε επικινδυνότητα τον αριθμό 6 η διαρροή με κλίμακα από 1-7, στο 7 βρισκόταν το Τσέρνομπιλ.


«Η κατάσταση δυσχεραίνει» 
 Για ενδείξεις ότι «η κατάσταση δείχνει να δυσχεραίνει», κάνει λόγο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε νέα ανακοίνωσή της , σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), την ιαπωνική αρμόδια αρχή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι συνεχίζονται οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων και αποκατάστασης των συστημάτων παροχής ενέργειας στις μονάδες 1 και 3, όμως η κατάσταση εμφανίζει πλέον αυξημένες δυσκολίες λόγω πτώσης της στάθμης του νερού στο εσωτερικό του αντιδραστήρα και της μονάδας 2.
Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., έχει διακοπεί σε ακτίνα 20 χλμ η συγκομιδή και διανομή αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από την εκκενωθείσα περιοχή. 
Επίσης, αναφέρεται ως τυπική ενδεικτική τιμή των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή ρυθμός δόσης ίσος με 34,2 μSv/ώρα . Η τιμή αυτή, αν και σαφώς πολλαπλάσια αυτής του φυσικού υποβάθρου, δεν είναι, ωστόσο, άμεσα απειλητική για την υγεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ετήσιο όριο δόσης για το γενικό πληθυσμό είναι 1.000 μSv.
Οι άνεμοι στην περιοχή συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί για τον τοπικό πληθυσμό, πνέοντας προς τα ανατολικά και οι προβλέψεις είναι παρόμοιες για τις επόμενες ημέρες.
 
Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.
Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα παιδιά".
Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.
http://www.radioroumelinews.blogspot.com/ 

1 σχόλιο:

  1. Ο ΙΑΠΩΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ.. ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΙΕΣ, ΥΠΟΜΕΝΕΙ , ΕΠΙΜΕΝΕΙ,ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ!!! ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΜΥΜΗΣΗ... ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΚΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΣΕ ΤΕΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή