Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ.


Τα παραδοσιακά Μακεδονικά τραγούδια υπάγονται στα μουσικά ιδιώματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά χαρακτηρίζονται από μεγάλη ανομοιογένεια, λόγω των διαφόρων επιρροών που δέχτηκαν τόσο από τους γειτονικούς λαούς όσο και από τους πρόσφυγες -τους οποίους δέχτηκε η περιοχή- και της
μορφολογίας του χώρου. Σε γενικές γραμμές, οι Μακεδονικοί μουσικοί ρυθμοί και οι Μακεδονικές στιχουργικές θεματολογίες είναι ο απαραίτητος ενδιάμεσος συνδετικός κρίκος μεταξύ της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου και Θεσσαλίας (και δευτερευόντος της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου) με τη μουσική παράδοση της Θράκης και της Κωνσταντινούπολης (και δευτερευόντος της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας), χωρίς τη μελέτη του οποίου, η ανάλυση και διερέυνηση της εξέλιξης του παραδοσιακού Ελληνικού τραγουδιού στους αιώνες, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.
Έτσι στα ορεινά και στα νότια διαπιστώνουμε συγγενικές σχέσεις –αναλόγως των συνόρων- με τα Ηπειρώτικα ή τα Θεσσαλικά τραγούδια, ενώ μεγάλη είναι και παράδοση των ιστορικών και κλέφτικων τραγουδιών. Οι αστικές περιοχές (Πιερία, Βέροια, Κοζάνη, Σιάτιστα, Φλώρινα, Καστοριά κτλ) παρουσιάζουν ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά. Η Νάουσα είναι εξάλλου γνωστή για τα αποκριάτικα δρώμενά της (Μπούλες). Η Χαλκιδική, η οποία αποτελούσε λιμάνι επικοινωνίας με την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, όπως και οι περισσότερες παράλιες περιοχές, έχουν δεχτεί επιρροές από την Ανατολή διατηρώντας όμως στοιχεία στεριανής μουσικής.
Η θεματολογία τους είναι πλατιά και καλύπτει όλα τα γεγονότα του ανθρώπινου βίου. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει επίσης και στη χρήση μουσικών οργάνων.
Ξεχωριστό πλούσιο κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής κατέχει η Θεσσαλονίκη, που, ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, έχει αγκαλιάσει πολλές παραδόσεις με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία ξεχωριστή μουσική ιστορία.

της αγάπης

  • Λυτός (Φλώρινα)
  • Ασπρα μου περιστέρια
  • Ας χαμήλωναν τα βουνά (Μακεδονία)
  • Ζάραμο (Φλώρινα)
  • Με μήνυσε μια αρχόντισσα (Κεφάτο τραγούδι σε ρυθμό τετράσημο)
  • "Μακεδονικός Χορός"
Ο παραδοσιακός "Μακεδονικός Χορός" ένα από τα Ελληνικά παραδοσιακά άσματα που η ρίζα τους ξεκινάει από τους Ακρίτες υπερασπιστές του Βυζαντίου. Ο στίχος του είναι γραμμένος σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, η μουσική του στηρίζεται στη Δωρική κλίμακα των Αρχαίων Ελληνικών τρόπων όπου και είναι γραμμένο, ο δε ρυθμός του είναι 2 τετάρτων και χορεύεται σε ρυθμό χασάπικο.

 Πατριωτικά

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ  http://korinthiakosorizontas.blogspot.com/2010/12/blog-post_05.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου