Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Νταβούτουγλου: “Ξεχάστε τα 12 μίλια για άρση του Casus Belli”

Το Casus Belli, ως διπλωματικός όρος αποτελεί την απειλή πολέμου μια χώρας προς μια άλλη …O υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτουγλου μάλλον όμως μιλάει μια δική του γλώσσα κατά την ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (09/03) σε δημοσιογράφους ο κ. Νταβούτογλου πρότεινε ειδικότερα να αρθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις του ελληνικού και του τουρκικού κοινοβουλίου για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Εξήγησε ότι η απόφαση της τουρκικής βουλής να προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει “όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών” στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά Casus Belli (δηλαδή αιτία πολέμου), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγηθείσα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια. Αν γίνει όμως αποδεκτή η πρόταση αυτή του κ. Νταβούτογλου αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση στα 12 μίλια.
Ο κ. Νταβούτογλου θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τη πολιτική και τις πρακτικές του παρελθόντος υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση, η οποία θα είναι αμοιβαίως επωφελής, εξηγώντας ότι η νοοτροπία των δύο λαών είναι πολύ κοντά και αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Εξέφρασε μάλιστα την αντίληψη ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε θετικό σημείο και ότι θα πρέπει να προκύψει ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο, το οποίο θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας το αρχιπέλαγος, απο νομικής πλευράς, ως την “δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου”.
Επανέλαβε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά. Ως προς τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, αυτές, κατά τον κ. Νταβούτογλου, οφείλονται σε διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και πάντως έχουν μειωθεί, συμβάλοντας έτσι στη μείωση της έντασης.
Στη μείωση της έντασης συμβάλουν και οι συχνές επαφές μεταξύ των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, και ζήτησε από την ελληνική κοινή γνώμη να μην θεωρεί την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο ως εχθρική ενέργεια.
Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει κάποτε η ελληνική και η τουρκική σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ως προς το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επενέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση ότι η Αγκυρα έδειξε την καλή της θέληση για την εξεύρεση λύσης με την αποδοχή του σχεδίου Αναν και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία.
Είπε μάλιστα ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού και να μην συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των μεινοτήτων στις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας τα μέτρα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση.
Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (09/03), με αεροσκάφος, στην Αλεξανδρούπολη και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα.
Η ιδιωτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (10/03) στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και θα πραγματοποιήσει περίπατο στην πόλη. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης (10/03), αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία. [Cosmo.gr]
http://networkedblogs.com/fe9gc 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου