Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ιαπωνικός Εφιάλτης ...τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα 1

Για πιθανή τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα 1 του εργοστασίου στη Fukushima έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Naoto Kahn, Yukio Edano.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα η τήξη να έχει συμβεί μέσα στον αντιδραστήρα, δεν μπορούμε όμως να το ξέρουμε με ακρίβεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σιγουρευτούμε αν πράγματι συνέβη. Το ίδιο ισχύει και με τον αντιδραστήρα 3 όπου και εκεί υπάρχει πιθανότητα να έχει συμβεί τήξη του πυρήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι παρουσιάστηκε και δεύτερο πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό της Fukushima Daiichi, αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απολέσει το σύστημα ψύξης.

Συγκεκριμένα, το σύστημα ψύξης εκτάκτου ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co (Tepco), γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, εκπρόσωποι της εταιρείας Τepco ενημέρωσαν την ιαπωνική κυβέρνηση ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, τονίζοντας ότι υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σε επίσημη συνέντευξη τύπου στις 1:20 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα Κυριακής, ο Yukio Edano  επανέλαβε ότι μέχρι την έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 δεν υπήρχαν αναφορές για έκκληση ραδιενέργειας, ωστόσο πλέον το ενδεχόμενο να υπάρχει μια μικρή ποσότητα στην ατμόσφαιρα, είναι ανοικτό και ερευνάται. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι με τα μέχρι στιγμής ευρήματα αυτή η ποσότητα δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία γι αυτό και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος περαιτέρω διεύρυνσης της ζώνης εκκένωσης γύρω από τα δύο εργοστάσια. Παράλληλα, τόνισε ότι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τήξης του πυρήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ρίψης μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού αναμεμειγμένου με βόριο.

Εν τω μεταξύ η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power (Tepco) προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας με ρεύμα στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της εξαιτίας των ζημιών στο δίκτυο παραγωγής, που εξυπηρετεί την περιοχή από τον χθεσινό αποκαλυπτικής έκτασης σεισμό.

Η Tepco κάλεσε επίσης τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, εκτιμώντας πως η ζήτηση ενδέχεται να ξεπεράσει τις βραδινές ώρες την ικανότητα παραγωγής.

Επίσης, κάλεσε και τις άλλες ηλεκτρικές εταιρείες που εξυπηρετούν διαφορετικές περιοχές της χώρας να της προσφέρουν βοήθεια, μεταδίδει το πρακτορείο Kyodo.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει από αύριο τρίωρες διακοπές εκ περιτροπής σε περιοχές που εξυπηρετεί, προσθέτει το πρακτορείο.

Οι ανησυχίες της Tepco σχετίζονται με τη διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νο.1 και Νο.2 , σε απόσταση 250 χλμ. από την πρωτεύουσα, έπειτα από τον σεισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου