Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Νέο σκάνδαλο στο ΙΚΑ με συντάξεις πεθαμένων

Σαν τον πίθο των Δαναΐδων μοιάζει πλέον η κατάσταση στο ΙΚΑ Ηρακλείου, όπου η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη για την επί χρόνια κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε βάρος των αποθεματικών του ταμείου. Απάτες με στόχο ποσά από χιλιάδες ως εκατομμύρια ευρώ διαδέχονται με καταιγιστικό ρυθμό την ελεγκτική ατζέντα του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, αποδεικνύοντας πως για χρόνια η διάβρωση και η διαφθορά άγγιζαν όλα τα επίπεδα και δεν περιορίζονταν σε γιατρούς και προσωπικό, αλλά ακουμπούσε μέχρι και τους ασφαλισμένους.
Μετά τα διατροφικά σκευάσματα και το σάλο που προκάλεσαν, την κατευθυνόμενη συνταγογραφία και τις εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα, αλλά και τα οδοιπορικά νεφροπαθών, μία νέα υπόθεση έρχεται να συνταράξει την πραγματικότητα του Ιδρύματος για τα τοπικά δεδομένα. Αφορά στη εξαπάτηση του ίδιου του Ταμείου και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων του από συνδικαιούχους σε λογαριασμούς συντάξεων σε υπερήλικες ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι για χρόνια ακόμη και... μετά το θάνατο των δικαιούχων, χωρίς να δηλώνουν το θάνατό τους, συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, με συνέπεια την επιβάρυνση και τη ζημία του ΙΚΑ με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το χρονικό της νέας αποκάλυψης

Όλα ξεκίνησαν όταν με έγγραφη εντολή της η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε από όλα τα κεντρικά υποκαταστήματα του Ιδρύματος στις έδρες των νομών να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στην κατηγορία των υπερήλικων συνταξιούχων. Η εντολή έφτασε στις αρχές του Ιανουαρίου και από εκείνη τη στιγμή η Διεύθυνση στο Ηράκλειο αρχικά ξεκίνησε έναν έλεγχο ρουτίνας. Μέσα σε 1,5 μήνα τα πρώτα αποτελέσματα επί 15 υποθέσεων άρχισαν να ξεδιπλώνουν μία νέα "κομπίνα", γεγονός που υποχρέωσε το τοπικό κλιμάκιο να μετατρέψει τον έλεγχο από ρουτίνας σε αναλυτικό με διασταύρωση στοιχείων. Διαδικασία χρονοβόρα μεν, καθώς προϋπόθετε και εμπλοκή τραπεζών, αλλά εξόχως αποκαλυπτική.

Τα τσέπωναν οι συνδικαιούχοι...

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η Διεύθυνση του ΙΚΑ στο Ηράκλειο έχει διασταυρώσει μέχρι στιγμής ότι σε 8 τουλάχιστον περιπτώσεις υπερηλίκων συνταξιούχων του ΙΚΑ, οι οποίοι είχαν αποβιώσει εδώ και χρόνια - σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που είχε ανοίξει το ΙΚΑ για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους λόγω γήρατος και όπου εμφάνιζαν και συνδικαιούχο στο λογαριασμό, για να διευκολύνονται στη ανάληψη της σύνταξης - οι συνδικαιούχοι (συνήθως οι χήρες σύζυγοι ή τα παιδιά τους), αντί να δηλώσουν το θάνατο του δικαιούχου συνταξιούχου του ΙΚΑ, το αποσιωπούσαν και συνέχιζαν να εισπράττουν κανονικά τη σύνταξη του θανόντος ανά μήνα και για αρκετά χρόνια, που υπολογίζονται κατά περίπτωση από 7 έως 10!

Η ταυτοποίηση

Ήδη οι τοπικές υπηρεσίες, ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της κεντρικής διοίκησης, από τις πρώτες 8 περιπτώσεις που κατάφεραν να εντοπίσουν, έχουν ταυτοποιήσει με αδιάσειστα στοιχεία τις δυο. Μέσω του 28ψήφιου αριθμού λογαριασμού e-bank, που υπάγεται στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, εντόπισαν λογαριασμό υπερήλικα συνταξιούχου που, ενώ έχει πεθάνει το 2001, η συνδικαιούχος χήρα συνέχιζε, χωρίς να δηλώσει το θάνατό του στο ΙΚΑ, να κάνει αναλήψεις της σύνταξής του έως το 2011, έχοντας παράνομα εισπράξει κοντά στα 90 χιλιάδες ευρώ συνολικά.
Στη δεύτερη περίπτωση, σύζυγος άλλου αποθανόντος υπερήλικα το 2003 φέρεται να έχει εισπράξει μέχρι τις αρχές του 2011 περί τις 70 χιλιάδες ευρώ συνολικά ως συνδικαιούχος στο λογαριασμό που έμπαινε η σύνταξή του. Στις άλλες έξι περιπτώσεις που εντοπίστηκε ο υπερήλικας συνταξιούχος να έχει αποβιώσει και ο θάνατος να μην έχει δηλωθεί, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να πιστώνονται κανονικά στο λογαριασμό του μέχρι σήμερα, συνδικαιούχοι εμφανίζονται, εκτός από τις χήρες τους, σε κάποιες περιπτώσεις οι γιοι τους!..

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ
Διεύρυνση του ελέγχου

Μετά τα πρώτα αυτά δειγματοληπτικά αλλά εντυπωσιακά αποτελέσματα, η τοπική Διεύθυνση του ΙΚΑ ενημερώθηκε με νέο κατεπείγον έγγραφο από την Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ να διευρύνει τον έλεγχό της σε όλους τους φακέλους με υπερήλικες συνταξιούχους του Ιδρύματος στο Ηράκλειο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν κύκλο περίπου 150 ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο του ελέγχου.
Μάλιστα η τοπική Διεύθυνση, όπως και με τις υπόλοιπες μέχρι σήμερα υποθέσεις, είναι έτοιμη να στείλει τους πρώτους δύο φακέλους που ήδη έχει διασταυρώσει στις εισαγγελικές Αρχές του Ηρακλείου, καθώς πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση εξαπάτησης του ΙΚΑ και μάλιστα με χρήση δικαιωμάτων σύνταξης νεκρών πλέον συνταξιούχων του.

Ανησυχητική παράμετρος

Σύμφωνα τέλος με τις ίδιες πληροφορίες, μία ακόμη παράμετρος που φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια παράλληλα με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι ο εντοπισμός δύο τουλάχιστον περιστατικών, όπου συνταξιούχοι του ΙΚΑ με διαδοχική ασφάλιση και στον ΟΑΕΕ εμφανίζονται να λαμβάνουν το ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για ενίσχυση της σύνταξής τους ως χαμηλοσυνταξιούχοι, το περίφημο ΕΚΑΣ δηλαδή, εις διπλούν και από τα δύο ταμεία! 

http://www.neakriti.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου