Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ... ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ..

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !.  Λαογράφου Κ. ΡΩΜΑΙΟΥ.  – ΕΛΛΑΣ
                 Το όνομα  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
   Από πού ονομάστηκε η Μακεδονία , η χώρα αυτή ; Το όνομα της, που συγκινεί σήμερα τον ελληνισμό, έρχεται από την ένδοξη εποχή της αρχαίας Ελλάδας . Το  αναφέρει πρώτη φορά  ο Ηρόδοτος ( Ε, 17). Με το όνομα αυτό ο αρχαίος ιστορικός , ο ‘’ πατέρας της ιστορίας’’ , ονομάζει Μακεδονία την περιοχή που είναι πέρα από τον Πηνειό ποταμό και τον Όλυμπο. Την αποκαλεί Μακεδονία (ζ,127) και τους κατοίκους της Μακεδόνας ή  ‘’ ΜΑΚΕΔΝΟΝ ΕΘΝΟΣ ‘’  , που είναι κατά τον Ηρόδοτο γένος  Δωρικό  .  Δωριείς δηλαδή είναι οι Σπαρτιάτες και αναγνωρίζουν γενάρχη τους τον Ηρακλέα. Δωριείς όμως είναι παράλληλα και οι αρχαίοι Μακεδόνες , μέσα στη γλώσσα των οποίων δεσπόζουν τα δωρικά στοιχεία. Τούτο το  γένος θρυλείται ότι κατοικούσε αρχικά στη Φθιώτιδα , αλλά εξεδιώχθη από εκεί και κατέφυγε στην Πίνδο . έτσι το όνομα Μακεδόνες ετυμολογείται από τη μακεδονική ρίζα ΄μάκος΄  πού σημαίνει  μήκος ή επιμήκης. Συνεπώς , υποστηρίζουν πολλοί , και το όνομα Μακεδόνες  υπονοεί ορεσίβιους ανθρώπους που έχουν ανάστημα υψηλό , είναι εύρωστοι, πολεμικοί και γενναίοι.
Κατά μία άλλη , μυθολογική , εκδοχή , το όνομα Μακεδονία οφείλεται στον Μακεδόνα, που ήταν γιός του μυθικού Αιόλου , του θεού των Ανέμων , ή τον γενάρχη Μακεδόνα , γιό του Λυκάονος και πατέρα της Πίνδου.
Τρίτη  τέλος ερμηνεία υποστηρίζει ότι η περιοχή ονομάσθηκε έτσι από τον γενάρχη Μακεδόνα , που ήταν γιος του Διός και της Θυίας , κόρης του Δευκαλίωνος. Αυτός απέκτησε τέκνα τον Άμαθον και τον Πιέρον. Από τον τελευταίον εκείνον ονομάσθηκαν  τα ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ της Μακεδονίας.
Όλες , ωστόσο , οι εκδοχές αυτές αποδεικνύουν ότι η λέξη Μακεδονία  έχει σαφώς ελληνική την προέλευσή της .  Ελληνική έχει την προέλευση του ονόματος , όπως ελληνική έχει και την ιστορία της, είτε είναι νεότερη , και μεσαιωνική, είτε είναι αρχαία και προϊστορική που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Άλλωστε η Μακεδονία σα γεωγραφική μονάδα , υπήρξε η βάση της  εκτοξεύσεως , από όπου  με τον καταπληκτικό πύραυλο που τον επινόησε ο τολμηρός Μέγας Αλέξανδρος , εξετοξεύθη  στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου ο  Ελληνικός πολιτισμός. Αν μετεβλήθη η ιστορία των λαών της γης , αν εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός σε όλα τα έθνη, αν, τέλος υπάρχει σήμερα αυτό που λέγεται Δυτικός πολιτισμός , όλα αυτά – η πεμπτουσία του σημερινού παγκόσμιου πολιτισμού- οφείλονται στην τόλμη των Μακεδόνων, στην τόλμη  και στην ορμή της ψυχής της Μακεδονίας. Η Μακεδονία , συνεπώς , είναι ένα παγκόσμιο ορόσημο . Η διδαχή του Απόστολου Παύλου στους Φιλίππους της Μακεδονικής γης  αποτελεί απλώς την ανταπόδοση  σ’ εκείνο το  τόλμημα του Αλεξάνδρου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ  ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ;

Λείψανα πανάρχαιας  κοινωνικής ζωής έχουν ανακαλυφθεί πολλά στη Μακεδονία από ανασκαφές. Νεολιθικοί οικισμοί πού κρύβονται μέσα στις  λεγόμενες   ‘τούμπες’  (τεχνητά κάθε τόσο υψώματα στους Μακεδονικούς κάμπους) ήρθαν στο φως στα  Σέρβια (κοντά στη σημερινή γέφυρα του ποταμού Αλιάκμονος ),  στα Ορμύλια , στα  Κριστανά , στο Μολυβόπυργο, στην Όλυνθο, στον Άγιο Μάμα. Τα σημαντικότερα όμως ανασκαφικά ευρήματα έγιναν  πρόσφατα , το 1968 , χάρη στις συνδυασμένες  προσπάθειες  αποστολών των Πανεπιστημίων του Σέφηλντ της Μ. Βρετανίας και του Λος Άντζελες  των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ευρήματα αυτά βρέθηκαν 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δράμας, στην περιοχή των χωριών Σιταγροί , Φωτολείβος  και Αλιστράτη.  
Στην τοποθεσία αυτή μία ‘τούμπα’ , που ονομάστηκε επίσημα ‘Τούμπα του Φωτολείβου’ , αποκάλυψε οικισμούς με διαδοχικά στρώματα, που αρχίζουν στη Μεσαιονεολιθική εποχή ( από το 4.500 π.Χ) και  τερματίζονται στη Χαλκή εποχή (από 3.000- 2.500 π.Χ) . Έτσι , σε μία χρονική διαδρομή 2.000 ετών , η περίφημη  ‘ Τούμπα του Φωτολείβου’ αποδεικνύει ότι υπήρχε στη Μακεδονία ανεπτυγμένος πολιτισμός  παλαιός 4.000 έως και 6.500 χρόνια και ότι η ακτινοβολία του πολιτισμού εκείνου έφτασε  έως και το Δούναβη (Γκουμελνίτσα της Ρουμανίας ).
Οι άνθρωποι εκείνοι , οι  ΄πρώτοι΄ έως σήμερα Μακεδόνες , ήταν φυσικά αυτόχθονες. Και είναι οι αρχαιότεροι ακόμη και των λεγόμενων Πελασγών. Από τις νεώτερες ανθρωπολογικές μελέτες προκύπτει ότι  φυλετικά οι άνθρωποι εκείνοι ανήκαν σε έναν από τους κλάδους της Μεσογειακής φυλής  . Αργότερα αρχίζει η κάθοδος των ελληνικών φύλων, στα τέλη της  3ης χιλιετηρίδας . Εκείνα τα φύλα θα περνούσαν υποχρεωτικά από τη Μακεδονία , άρα και  θα εγκαθίσταντο  μερικώς σε αυτήν , προκειμένου αργότερα να απλωθούν  προς Νότο.

ΤΟΜΑΚΕΔΝΟΝ  ΕΘΝΟΣ

Η κάθοδος  εκείνη ( Αχαιοί , Ίωνες, Δωριείς ) διήρκεσε πάνω από  1.000 χρόνια. Στη Μακεδονία εγκαταστάθηκαν διάφορες ομάδες των Αχαιών και των Δωριέων. Μεταξύ εκείνων ήταν και το ‘Μακεδονικό  Έθνος’ , φυλή   Δωρική , πού μετεβλήθη  πολιτικά στις άλλες  εντόπιες εθνολογικές ομάδες, γι΄αυτό και έδωσε το όνομά του σε όλη  εκείνη την πλατειά περιοχή.
Όπως είδαμε , πρώτη φορά το ‘Μακεδνόν Έθνος ‘ και το μνημονεύει ο Ηρόδοτος . Τούτο εγκαταστάθηκε στην Ημαθία , που μετεβλήθη έτσι σε κέντρο των Μακεδόνων. Εκεί , στην Ημαθία , εμφανίζονται οι αρχικοί συνοικισμοί , αρχαϊκά και σημαντικά κέντρα της δυνάμεως των Μακεδόνων, που έμελλαν αργότερα να εξελιχθούν σε περιλάλητες πόλεις , όπως τέτοιες είναι η  Βέροια , το Κίτιο, και ιδίως  οι ΑΙΓΑΙ   ή αλλιώς Έδεσσα.
ΔΕΝ υπάρχει λοιπόν θέμα αμφισβήτησής  , αλλά και προς τους αρχαίους Μακεδόνες . Φαίνεται ακόμη ότι είναι συγγενείς και με αυτούς τους προϊστορικούς , τους προπελασγικούς αυτόχθονες κατοίκους της χώρας, δηλαδή τους Νεολιθικούς Μακεδόνες. Ενισχύεται συνεπώς η βάσιμη θεωρία , ότι υπάρχει γενετική αλληλουχία στον πληθυσμό της Ελλάδας, τέτοια πού αρχίζει από τη νεολιθική εποχή και συνεχίζεται έως και σήμερα . Συνεπώς οι ρίζες του Ελληνισμού γενικά , και των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ , ειδικά, είναι πολύ παλαιότερες από όσο συνήθως λέγεται και πιστεύεται. Δεν ανάγονται δηλαδή , απλώς από το 2.000 π.Χ αλλά στο 4.000 ή 6.000 π.Χ και ακόμα ποιο πέρα. Τις βλέπουμε τις ρίζες αυτές να προχωρούν και να χάνονται βαθειά μέσα στο χρόνο , στα στρώματα και αυτής της λίθινης εποχής. 
ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100.000 – 250.000 ΕΤΗ.
Τέλος.. η Μακεδονία υπήρξε και μία από τις κοιτίδες του παλαιολιθικού ανθρώπου. Στον μακεδονικό χώρο εξαπλώνονταν  πρωτόγονα ανθρώπινα πλάσματα , ακόμα και κατά την Τρίτη παγετώδη εποχή , πριν δηλαδή από 250.000 χρόνια. (Λίθινος πέλεκυς – Κοζάνη , και είναι το παλαιότερο ανθρώπινο δείγμα σε όλη την Ελλάδα.) ,(παλαιάνθρωπος των Πετραλώνων – κρανίο ανθρώπινο / Χαλκιδική/…. Ένα από τα λίγα δείγματα παγκοσμίως σε τόσο καλή κατάσταση. Έρευνες απέδειξαν ότι ο άνθρωπος των Πετραλώνων ανήκε στον ίδιο τύπο με όλους τους άλλους , όσοι ανήκουν στο ‘παλαιάνθρωπο του Νεάντερνταλ’  , είναι όμως ο αρχαιότερος των άλλων , που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Γι΄αυτό τον λόγο και ονομάστηκε παλαιάνθρωπος . Τα ευρήματα έδειξαν πως είχε σκέψη, χρησιμοποιούσε τη φωτιά , είχε ψυχικό κόσμο και έθαβε τους νεκρούς . είχε στην κατοχή του λίθινα όπλα …. Αυτός είναι ο ‘ παλαιολιθικός Μακεδών ‘  που τα ίχνη του βρέθηκαν στο διάσημο σπήλαιο των Πετραλώνων , το οποίο δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα μουσείο ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας.).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  (Από την εγκυκλοπαίδεια ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ.)

Η  πρώτη ιστορική εμφάνιση της Μακεδονίας στην ιστορία έγινε με το βασιλιά της Κάρανο ( Η΄  αιών. Π. Χ.) και κατά τον Ηρόδοτο με τον Περδίκκα  Α’  (700 π. Χ.). Ο  διαπρεπέστερος όμως από τους βασιλιάδες   της  ήταν ο Αλέξανδρος ο Α’  ο  Φιλέλληνας (498 – 454 π. Χ.) , ο οποίος είχε συμβάλλει πολύ στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Μηδικούς  πολέμους , γι΄ αυτό και οι άλλοι   Έλληνες τον αναγνώρισαν    ως  «Έλληνα πάνυ των Ελλήνων»  (Έλληνα πιο πολύ από κάθε ‘Έλληνα). Οι   διάδοχοι του Αλέξανδρου εδραίωσαν και μεγάλωσαν το Μακεδονικό κράτος έως ότου ο Φίλιππος Β΄ (359 – 336 π. Χ.)  συνένωσε όλους τους Έλληνες και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κοσμοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ .

Η επεκτατική πολιτική της Ρώμης έδωσε τη χαριστική βολή στην ανάπτυξη της Μακεδονίας  με τη συντριβή του τελευταίου της βασιλιά   Περσέα από τις Ρωμαϊκές λεγεώνες (168 π. Χ. ) . Η ρωμαϊκή κατάκτηση επιτάχυνε  την παρακμή της  , παρά τη βελτίωση των οδικών συγκοινωνιών της για στρατιωτικούς λόγους ( Εγνατία οδός). Τον  Γ’  αιώνα μ. Χ. οι ΒΑΡΒΑΡΙΚΕΣ επιδρομές  συμπλήρωσαν την καταστροφή και την ολοκλήρωσαν οι επιδρομές των ΟΥΝΩΝ  τον Ε’ αιώνα.   

ΒΥΖΑΝΤΙΟ.

Η Μακεδονία όμως , που αποτελούσε  , τώρα επαρχία της Βυζαντινής εποχής , άρχισε να αναλαμβάνει  παρά τις επιδρομές  και την εμφάνιση των ΣΛΑΒΩΝ οι οποίοι για αιώνες την επιβουλεύονταν.  Ο  Βασίλειος ο Β΄ τους αναχαίτισε  τελικά και η Μακεδονία ησύχασε ως την εποχή που  οι ΝΟΡΜΑΝΔΟΙ – ένας νέος εχθρός -  κυρίεψαν τη Θεσσαλονίκη ( ΙΒ΄ αιώνας).
Το 1204 η Θεσσαλονίκη , που είχε απαλλαγεί από τους Νορμανδούς , γνώρισε έναν άλλον εχθρό  :  τους ΦΡΑΓΚΟΥΣ.  Η Φραγκοκρατία όμως ήταν χρονικά σύντομη γιατί η Μακεδονία απελευθερώθηκε από το Ελληνικό δεσποτάτο της Ηπείρου. Ακολούθησε σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στην  Ήπειρο και στη Νίκαια για την κατάληψη της περιοχής και το 1246 η Μακεδονία προσαρτήθηκε στην αυτοκρατορία της Νίκαιας . Έτσι το 1261, μετά την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως , η Μακεδονία έγινε και πάλι τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ.

Στο ΙΔ΄ αιώνα η πρωτεύουσα , Θεσσαλονίκη, γνώρισε μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική ακμή. Την απειλούσε όμως ένας νέος κίνδυνος: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Ύστερα από αλλεπάλληλες  επιτυχίες και αποτυχίες , οι τούρκοι  κατέλαβαν οριστικά τη Θεσσαλονίκη (1430). Η τουρκοκρατία είχε οδυνηρές συνέπειες για τη Μακεδονία. Γιατί οι τούρκοι συμπεριέλαβαν στο οθωμανικό κράτος και περιοχές με σλαβικούς πληθυσμούς και αυτό επέτρεψε στους Σλάβους να εγκατασταθούν απρόσκοπτα σε πολλές περιοχές τηςΠαρόλα αυτά η Μακεδονία πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 . Η γειτνίασή της ωστόσο με τις βάσεις  ανεφοδιασμού του καταχτητή δεν επέτρεψε στον αγώνα των κατοίκων να επεκταθεί και να επικρατήσει.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
        Η δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της Μακεδονίας , που πραγματοποιήθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους (1912 – 1913) με την προέλαση του ελληνικού στρατού. Το 1916 το έδαφος της  Μακεδονίας έγινε και πάλι θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα της τμήματα τα κατέλαβαν οι ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ.
Η νίκη των Συμμάχων στον Α’  Παγκόσμιο πόλεμο (1914- 1918) ανάγκασε τους βούλγαρους να αποσυρθούν. Εμφανίστηκαν όμως και πάλι στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945) και κατέλαβαν σημαντικά τμήματα της Μακεδονίας. Η ήττα της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ξαναέδωσε στη Μακεδονία την ελευθερία της.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.
        
         Έτσι ονομάστηκε ο αγώνας που έκαναν οι Έλληνες για να προασπίσουν και να διασφαλίσουν την ελευθερία και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας από κάθε επιβουλή.
         Κατά το 1878 η Μακεδονία δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει μόνο τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ…. Αλλά και τους ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ : που είχαν αρχίσει έντονες προσπάθειες για να αφελληνίσουν την περιοχή . Οι προσπάθειες αυτές εκδηλώθηκαν σαφέστατα  το 1900 , όταν οι Βούλγαροι αντάρτες οι γνωστοί ως ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ , εισέβαλαν στη Μακεδονία, με λογική αντίδραση των Ελλήνων . Έτσι το 1903 , με πρωτοβουλία του ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ , ιδρύθηκε στο Μοναστήρι η «Μακεδονική Φιλική Εταιρία» η οποία αποφάσισε να αντιταχθεί με κάθε τρόπο στα βουλγαρικά σχέδια .

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ.
       Ιδρύθηκε το 1904 στην Αθήνα με τις ίδιες επιδιώξεις της «Μακεδονικής Φιλικής Εταιρείας». Έτσι σχηματίστηκαν μικρά ανταρτικά σώματα τα οποία ανέβηκαν στη Μακεδονία με σκοπό να προστατεύσουν τον ελληνικό πληθυσμό από τους ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ και τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Μεταξύ των αρχηγών τους ήταν και ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ που ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ σε συμπλοκή  με τους Τούρκους στο χωριό Στάτιστα. (13 Οκτωβρίου 1904). Ο θάνατός του έδωσε το σύνθημα της γενίκευσης του αγώνα κατά των κομιτατζήδων ο οποίος κράτησε έως το 1908.

Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
     Η κήρυξη του Τουρκικού Συντάγματος (1908) , το οποίο υποσχόταν την παροχή προνομίων στις μειονότητες τερμάτισε τον αγώνα των Ελλήνων ως τη στιγμή που οι υπόδουλοι διαπίστωσαν ότι  τα  « προνόμια» ήταν απλές υποσχέσεις . Αυτό ώθησε τις ένοπλες ελληνικές ομάδες να εμφανιστούν και πάλι και η αναστάτωση στη Μακεδονία πήρε τέλος μετά την απελευθέρωσή της από τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα (1912-1913).
       
                                                                        ΣΗΜΕΙΩΣΗ…… Προς κάθε πολιτικό που έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα της χώρας μου , καθώς και να αποφασίζει για αυτήν , χωρίς αυτήν!
                             Δεν αρκεί μόνο να το λέμε …. Χρειάζεται να γνωρίζουμε και  ΓΙΑΤΙ  το λέμε …
      Δεν με ενδιαφέρει η σημερινή   «κατάσταση» και η εξομάλυνση των λαών, που προσπαθείτε να  επιτύχετε! Μία προσπάθεια που «τείνει»  να ισοπεδώσει τις παραδώσεις και τα έργα όσων έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία  μας.! Τα βιβλία της ιστορίας μου αυτά αναφέρουν.. Και τα δείχνω και εδώ.. αδιαφορώντας για το τι λένε τα σημερινά βιβλία ιστορίας  σε οποιοδήποτε σχολείο του κόσμου όλου.  Η λέξη ΕΛΛΗΝΑΣ είναι μοναδική όσο και η ιστορία του.  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
                       
ΤΕ                                           ΤΕΛΙΚΑ… ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 
                                              –ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ- 
                             ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ!!!!
                                  εικόνα..http://chania.panmacedonian.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου