Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Κωνσταντινουπολη.... Η Πόλις εάλω (Η ΠΟΛΗ ΠΑΡΘΗΚΕ - THE CITY HAS BEEN ΤΑΚΕΝ)

Η ΠΟΛΗ ΠΑΡΘΗΚΕ


Η επίθεση ορίστηκε για την νύχτα της 29ης Μαΐου. Ύστερα από διαταγή του Αυτοκράτορος θρησκευτικές πομπές τις οποίες ακολουθούσε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που έψαλλε  το "Κύριε Ελέησον", πέρασαν κατά μήκος των τοιχών της πόλεως. Η μεγάλη ακολουθία εκείνης της βραδιάς ήτο η τελευταία Χριστιανική ακολουθία που έλαβε χώρα στην εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς. Κωνσταντινοπολίται, Ενετοί και Γενουάτοι ήσαν όλοι παρόντες. Ο Αυτοκράτωρ και η ακολουθία του μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων και απεχαιρέτησαν τον Πατριάρχη. Η ιερή ακολουθία στην πραγματικότητα ήταν η επιθανάτιος λειτουργία.


 "Ουαί την Πόλιν σοι δούναι ούτε εμόν εστίν ούτε άλλων των κατοικούντων εν αύτη. Κοινή γαρ γνώμην πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών..." Αυτά είπε ο Αυτοκράτωρ.
Στο μεταξύ κολλήσανε στο κάστρο ένα σμάρι Τούρκοι και πηδήξανε μέσα στην Τάμπια τσαλαπατώντας ο ένας τον άλλον και πλημμάρανε σαν τη θάλασσα που ρίχνει χάμω το μόλο...και η καστρόπορτα άνοιξε και η μερμηγκιά χίμιζε μέσα σε φοβερή οχλοβοή.

Εκείνη την ώρα ακούστηκε μια φωνή: η Πόλη επάρθηκε...Κοντά στην Πόρτα του Αγίου Ρωμανού την Τρίτη το πρωί, 29 Μαΐου 1453 παρέδωσε την ψυχή του ο Μάρτυρας Βασιλιάς κράζοντας με δάκρυα: "Δεν υπάρχει Χριστιανός να κόψει την κεφαλή μου";

Την ώρα που γινόταν στην Καστρόπορτα του Ρωμανού αυτός ο θρήνος, μέσα η πολιτεία ήταν έρημη. Μέσα στα βουβά μεϊντάνια και στους δρόμους ακουγότανε μοναχά η φωνή: η Πόλη πάρθηκε, η Πόλη πάρθηκε...Όλοι τρελαθήκανε ακούγοντας αυτή τη φωνή να κράζει με θρήνο...η Πόλη πάρθηκε, η Πόλη πάρθηκε, η Πόλις Εάλω..


Γιατί πουλί μ' δεν κελα…..δεν κελαηδείς
Πως κελαηδούσες πρώτα
Για πώς μπορώ, μπορώ να κελαηδώ.
Με κόψαν τα φτερούδια, φτερούδια μου
Με πήραν τη λαλιά μου
Μας πήρανε μπρ' αμάν την Πόλη μας
Μας πήρανε την Πόλη, την Πόλη μας
Και την Αγιά Σοφιά μας
Επικράθη η Παναγιά


http://n1k0s.multiply.com/ 


1 σχόλιο:

  1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ...http://aggeliki1968.blogspot.com/2011/03/blog-post_9788.html ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή