Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ








"Οταν ο τελευταίος Ινδιάνος λείψει από τη γή κι ο λευκός φέρνει στη μνήμη του το λαό μου σαν ένα θρύλο , οι ψυχές των νεκρών μας θα ταξιδεύουν σαν το σύννεφο πάνω στον κάμπο.Θα γεμίζουν τις ακρογιαλιές και θα φιλοξενούνται στα δάση που αγάπησαν όπως το μωρό που αγαπά τον χτύπο της μητρικής καρδιάς."

"Το συμβούλιο της φυλής επίσης είχε εξουσία να καθαιρέσει και τους δύο φύλαρχο και αρχηγό , χωρίς να περιμένει την επικύρωση απ'το γένος και ακόμη ενάντια στις διαθέσεις του.Με την ύπαρξη αυτής της εξουσίας , η υπεροχή των μελών του γένους πάνω στον φύλαρχο και στον αρχηγό τους ήταν απόλυτη.Αυτό αποκαλύπτει το δημοκρατικό θεσμό του γένους"
"Τα ποτάμια είναι αδέρφια μας.Σβήνουν τη δίψα μας.Μεταφέρουν τα κανώ μας και τρέφουν τα παιδιά μας






"Ξέρουμε τουλάχιστον αυτό.Η γή δεν ανήκει στον άνθρωπο ,ο άνθρωπος ανήκει στη γή.Κι ακόμα πως εμείς δεν δημιουργήσαμε τον ιστό της ζωής αλλά αποτελούμε μόνο μια ίνα μέσα σε αυτόν.Αν προκαλέσουμε κάποια καταστροφή στον ιστό οι συνέπειες θα έρθουν και σε μάς τους ίδιους"








 "Πουθενά στις πολιτείες του λευκού δεν υπάρχει μια ήσυχη ειρηνική γωνιά.Δεν υπάρχει τόπος να σταθείς ν'ακούσεις το ξεπέταγμα των φύλλων την άνοιξη ή το βουιτό των εντόμων"


 
"Οι Ινδιάνοι αρχηγοί ανήκουν στη γενοκρατική κοινωνία και βασίζονται πάνω στα κοινά συμφέροντα των μελών του γένους .Άνισα προνόμια δεν έχουν θέση στο γένος ή τη φυλή"




ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ Ο CURTIS

APACHE , JICARILLAS , NAVAHO , PIMA , PAPAGO , QAHATIKA , MOHAVE , YUMA , MARICOPA , WALAPAI , HAVASUPAI , YAVAPAI , SIOUX , YANKTONAI , ASSINIBOIN , CROWS , HIDATSA , MANDAN , ARIKARA , ATSINA , PIEGAN , CHEYENNE , ARAPAHO , YAKIMA , KLICKITAT , SALISH , KUTENAI , NEZ PERCES , WALLAWALLA , UMATILLA , CAYUSE , CHINOOKAN , TRIBES , CHIMAKUM , QUILLIUTE , WILLAPA , KWAKIUTIL , NOOTKA , HAIDA , HOPI , HUPA , YUROK , KAROK , WIYOT , TOLAWA , TUTUTNI , SHASTA , ACHOMAWI , KLAMATH , KATO , WAILAKI , YUKI , WAILAKI , YUKI , POMO , WINTUM , MAIDU , MIWOK ,YOKUTS , SHOSHONEANS , DIEGUENOS , PAIUTE , WASHO , TIWA , TANO , KERES , TEWA , ZUNI , CHIPEWYAN , CREE , SARSI , WICHITA , OTO , COMANCHE , NUNIVAK , KOTZEBUE.




"Αλλά τι μένει αν ο άνθρωπος δεν μπορεί να αφουγκραστεί το μοναχικό κάλεσμα του κοκκινολαίμη ή τις συζητήσεις των βατράχων τη νύχτα στη μικρή λίμνη;"


"Όλοι μοιράζονται τον αέρα με την ίδια πνοή.Τα ζωά , τα δέντρα , ο άνθρώπος μοιράζονται την ίδια ανάσα."
"Τι θέλει να αγοράσει ο λευκός; Γίνεται να αγοράσει κανείς τον ουρανό η την γρηγοράδα της αντιλόπης;"
Edward Sheriff Curtis (1868 - 1952)
Αμερικάνος φωτογράφος και εθνολόγος .Γεννήθηκε το 1868.Λίγο πρίν από το τέλος του 19ου αιώνα αποφάσισε να καταγράψει με κείμενα και φωτογραφίες τις παραδόσεις των Ινδιάνικων φυλών της βορείου Αμερικής που είχαν αρχίσει ήδη να χάνονται.Αυτό το έργο ζωής , χρειάστηκε πάνω από 30 χρόνια για να το ολοκληρώσει και να το εκδόσει σε μια σειρά 20 τόμων με τον τίτλο "The North American Indian" από το 1907 μέχρι το 1930. Αφοσιωμένος ολοκληρωτικά και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που παρουσίαζε το εγχείρημα του , κατάφερε να το φέρει σε πέρας.Το έργο του περιλαμβάνει πάνω από 2200 φωτογραφίες ,μοναδικές για το εθνολογικό αλλά και το φωτογραφικό τους ενδιαφέρον.Ο Curtis πέθανε το 1952 σχεδόν άγνωστος πέρα από ένα μικρό κύκλο ανθρώπων. Την δεκαετία του '70 το φωτογραφικό του έργο απαναξιολογήθηκε (είναι έτσι κι αλλιώς από κάθε άποψη ενδιαφέρον) και εκτός από "φωτογράφος των Ινδιάνων" - τίτλος που του ανήκει διακαιωματικά - άνετα τον κατατάσω ανάμεσα στους μεγάλους της φωτογραφικής ιστορίας
 

Η Εγκυκλοπαίδεια του Curtis ολοκληρώθηκε το 1930 και πούλησε συνολικά 272 σειρές και γιατί ήταν πολύ ακριβή έκδοση αλλά και γιατί υπήρχε μικρό ενδιαφέρον.
Το πλήρες όνομα της σειράς ήταν
"The North American Indian , being a series of volumes picturing and describing the Indians of United States and Alaska,written illustrated and published by Edward S. Curtis , edited by Frederick Webb Hodge , foreword by Theodore Roosevelt , field research conducted under the patronage of J.Pierpont Morgan , in twenty volumes."

Το 20τομο έργο ολοκληρωμένο
Η Σοφία τους διαφαίνεται παντού. Στο πως έζησαν αρμονικά με τη φύση, σε αυτά που φορούσαν, σε αυτά που δημιούργησαν, στον τρόπο που παρασκεύαζαν και έτρωγαν το φαγητό τους, στον τρόπο που ζούσαν μέσα στις οικογένειες τους και στη σημασία που έδιναν στην συνοχή της κοινωνίας τους, στις αξίες τους, στα πιστεύω τους και στη φιλοσοφία τους γενικότερα. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για την ιστορία των Ινδιάνων. Όχι μόνο γιατί είναι πάρα πολλά τα στοιχεία που πρέπει να αναζητήσεις, ούτε γιατί οι φυλές ήταν τόσες πολλές, αλλά κυρίως γιατί τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από περιγραφές που περνάνε από γενιά σε γενιά. Ένας ακόμη λόγος που δυσκολεύει την ιστορική καταγραφή, είναι η προσπάθεια που κατέβαλαν οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι, όχι μόνο να υποδουλώσουν το έθνος των Ινδιάνων, αλλά να το εξαφανίσουν κιόλας. Σε αυτό το σημείο, θα αναφερθώ στις 10 εντολές των Ινδιάνων της Αμερικής. Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι αυτές προΰπαρξαν των 10 εντολών του Χριστιανισμού, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι υπήρξε κάποια παραλληλότητα. Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο αυτών των εντολών και το νόημα τους.
1. Συμπεριφέρσου στην Γη και σε ότι αυτή περιλαμβάνει με Σεβασμό
2. Μείνε κοντά (πιστός ?) στο Μεγάλο Πνεύμα
3. Δείξε Μεγάλο Σεβασμό στους συνανθρώπους σου
4. Δούλεψε μαζί με τους συνανθρώπους σου για το καλό όλης της ανθρωπότητας
5. Πρόσφερε την βοήθεια σου και την καλοσύνη σου όπου χρειάζεται
                                                                   
6. Κάνε αυτό που ξέρεις ότι είναι σωστό (καλό)
7. Να προσέχεις το Πνεύμα σου και το Σώμα σου
8. Αφιέρωσε ένα μέρος των προσπαθειών σου στο γενικότερο Καλό
9. Να είσαι αληθής και τίμιος σε κάθε στιγμή
10. Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου


 http://www.fotoart.gr/

http://kafenedaki.wordpress.com/




Που είναι ο Αετός; Ένας χαιρετισμός στη γη.
Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ περιλαμβάνει την απάντηση που έστειλε στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο αρχηγός των Ινδιάνων Ντουγάμι Σηάτλ ,όταν του ζητήθηκε να πουλήσει τη γη της φυλής του στη κυβέρνηση.Tο βιβλίο είναι εικογραφημένο με φωτογραφίες που οι περισσότερες είναι του Curtis.










      









1 σχόλιο:

  1. 1. Συμπεριφέρσου στην Γη και σε ότι αυτή περιλαμβάνει με Σεβασμό
    2. Μείνε κοντά (πιστός ?) στο Μεγάλο Πνεύμα
    3. Δείξε Μεγάλο Σεβασμό στους συνανθρώπους σου
    4. Δούλεψε μαζί με τους συνανθρώπους σου για το καλό όλης της ανθρωπότητας
    5. Πρόσφερε την βοήθεια σου και την καλοσύνη σου όπου χρειάζεται
    6. Κάνε αυτό που ξέρεις ότι είναι σωστό (καλό)
    7. Να προσέχεις το Πνεύμα σου και το Σώμα σου
    8. Αφιέρωσε ένα μέρος των προσπαθειών σου στο γενικότερο Καλό
    9. Να είσαι αληθής και τίμιος σε κάθε στιγμή
    10. Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή