Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.... ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το Ξυλόκαστρο και ακολουθώντας νότια κατεύθυνση διασχίζει μετά από λίγα χιλιόμετρα το χωριό Ρίζα και, αφήνοντας δεξιά τις διασταυρώσεις για Πελλήνη, συναντά μετά από 22 χλμ. τα Κάτω Τρίκαλα.
Τα Τρίκαλα, κεφαλοχώρι της Κυλλήνης, χτισμένα στα ερείπια του αρχαίου Μυσαίου σήμερα αποτελούνται από τρεις συνοικίες: την Κάτω, τη Μέση και την Άνω. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση χάρις στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον που προσφέρει το βουνό και τα χωριά του. Υπήρξαν η πατρίδα της οικογένειας των Νοταραίων, των προκρίτων της Κορινθίας, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά (1770), στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο.
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου αξίζει μια επίσκεψη. Χτισμένος το 1697, ξυλόστεγος, με ουρανιά και γυναικωνίτη, εντυπωσιάζει με τις εξπρεσιονιστικού χαρακτήρα τοιχογραφίες 18ου αιώνα.
Στα Άνω Τρίκαλα βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος, 19ου αιώνα, μητρόπολη του χωριού, με τοιχογραφίες του Ν. Σαντοριναίου και αξιόλογες φορητές εικόνες.
Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μεσαία Τρίκαλα, που χτίστηκε το 1700, είναι εγκαταλελειμμένη σήμερα. Συνεχίζοντας τη διαδρομή από τα Άνω Τρίκαλα, ο δρόμος βγάζει στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που η παράδοση το θέλει να χτίζεται γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή Σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Η αυλή της μονής κοσμείται από λουλούδια και δέντρα, ενώ η θέα στην κοιλάδα του Σύθα ποταμού και στα αντικρινά χωριά των Τρικάλων (Μάννα, Στύλια, Παναρίτι) μαγεύει τον επισκέπτη.


ΟΡΟΣ ΚΥΛΛΗΝΗ (ΖΗΡΕΙΑ)
Ο ανηφορικός ασφαλτόδρομος αφήνει πίσω τα χωριά και οικισμούς και οδηγεί στην καρδιά του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, στο μεγάλο οροπέδιο της Κυλλήνης ή Ζήρειας και στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ορεινά μεσογειακά χέρσα εδάφη με ακανθώδεις θάμνους, απόκρημνα βράχια, σπήλαια, δάση πλατάνου και κωνοφόρων και εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα με 100 είδη φυτών μερικά από τα οποία ενδημούν στο βουνό.
Αριστερά προς το οροπέδιο βρίσκεται το μεγάλο ορειβατικό καταφύγιο του βουνού και λίγο πιο νότια ένα μικρότερο. Ο χώρος είναι ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί είτε προς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ένα μοναδικό βιότοπο, που αποτελεί τον πυρήνα της ευρύτερης περιοχής, ενταγμένης στο δίκτυο NATURA 2000, είτε προς τη λίμνη του Δασίου με τα υπέροχα λιβάδια με αγριολούλουδα, είτε προς την Ψηλή Κορφή του βουνού στα 2.374 μ. από όπου η θέα είναι ορατή από τον Ταΰγετο μέχρι τον Όλυμπο. Από το καταφύγιο, ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Ερμή, δυτικά της Φλαμπουρίτσας, που ξεχωρίζει για το βάθος του και για τους θαλάμους με πολλούς και πολύχρωμους σταλακτίτες. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής από τη Νύμφη Μαία. Η κατάβαση στο σπήλαιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ο ειδικός εξοπλισμός θεωρείται χρήσιμος. Οι πλαγιές που αναπτύσσονται πάνω από το μικρό καταφύγιο και μέχρι την κορυφή του βουνού προσφέρονται για ορειβατικό σκι, κάτι που εκμεταλλεύονται οι κατά καιρούς επισκέπτες - ορειβάτες, απολαμβάνοντας το χιόνι μέχρι το τέλος του Απριλίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάβαση από το χωριό Μάννα προς τις απόκρημνες κορυφές της Μικρής Ζήρειας στα 2.127 μ.
Οι πολλοί δασικοί δρόμοι στο βουνό δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει κάθε σημείο, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και οδηγεί στη Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατοδάσος, στα λιβάδια του οποίου ζουν ημιάγρια άλογα.
Τα χωριά του Ξυλοκάστρου προσφέρουν όλα όσα θέλει να χαρεί το ανθρώπινο μάτι: Ποικιλόμορφα τοπία, Ιστορικά μνημεία, αλλά και αμέριστη φιλοξενία όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου