Το μείζον θέμα των παράνομων μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτέλεσε αφορμή για ...συγκρούσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ανέδειξε την απουσία πρότασης από
πλευράς της Περιφερειακής αρχής με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη της ενότητας Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτούλη.
Αντίθετα, οι παρατάξεις της μειοψηφίας εκτός της κριτικής που άσκησαν κατέθεσαν και προτάσεις. Αφορμή για αρνητικά σχόλια έδωσε ο κ. Πιτούλης μιλώντας για «ξεψάρωτους» Αφγανούς και αναφέροντας ότι οι Ιταλοί τους πνίγουν...
Περιγραφή της κατάστασης
Εισηγούμενος το θέμα ο επί οκτώ χρόνια δήμαρχος Ηγουμενίτσας έκανε ουσιαστικά περιγραφή της κατάστασης που έχει επιδεινωθεί πέριξ του λιμανιού με αλλαγή της σύνθεσης των εθνοτήτων των μεταναστών. Πλέον οι Κούρδοι που αποτελούσαν άλλοτε την πλειονότητα είναι οι λιγότεροι και περισσότεροι οι Αφγανοί, Σομαλοί και Πακιστανοί.
Χαρακτήρισε ως «φρούριο» το λιμάνι, μίλησε για προσπάθεια της αστυνομίας και του λιμενικού να επιβάλλουν την τάξη, για επιχειρήσεις «σκούπα», για βανδαλισμούς και συγκρούσεις ανάμεσα στους μετανάστες και τις συνεχείς απόπειρες να μπουν σε φορτηγά και σε πλοία για την Ιταλία. Για τον τραυματισμό μετανάστη από πυροβολισμό ντόπιου ο οποίος συνελήφθη μετά από μέρες και έχει προφυλακιστεί, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, καθώς και την ύπαρξη ομάδας της «Χρυσής Αυγής» που δρα στην περιοχή εναντίον των μεταναστών, ερώτημα που έθεσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Κέντρο φιλοξενίας μακριά από την Ηγουμενίτσα
Ουσιαστικά ο κ. Πιτούλης, παρόλο που γνωρίζει εκ των έσω το πρόβλημα, περιορίστηκε να πει ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και δεν κατέθεσε κάποια πρόταση. Απλά παρέπεμψε στην κυβέρνηση να δώσει λύσεις χαράσσοντας μεταναστευτική πολιτική και σε ότι αφορά την λειτουργία σταθμών φιλοξενίας ζήτησε να γίνει στην ενδοχώρα και όχι κοντά στο λιμάνι.
Επίσης απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι για πλωτές εξέδρες που θα χρησιμοποιήσει η πολιτεία, γιατρός από το Κ.Υ Ηγουμενίτσας φροντίζει όσους έχουν ανάγκη. Ο στόχος των μεταναστών δεν είναι να μείνουν στην χώρα μας αλλά να περάσουν στην Ιταλία και από εκεί σε Αυστρία και Γερμανία και δεν ζητούν πολιτικό άσυλο.
Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αφού δήλωσε ότι δεν είναι...κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει σε ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση επί του θέματος, τόνισε ότι πρέπει να περάσει δυνατά το μήνυμα στην Ευρώπη ότι με τα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα δεν μπορεί να συγκεντρώνονται στην Ηγουμενίτσα οι μετανάστες για να περάσουν στην Ιταλία. «Αν το κράτος θέλει να μεριμνήσει να τους πάει σε εγκαταστάσεις στην ενδοχώρα και να μην τους λέει κάποτε θα περάσετε απέναντι», τόνισε ο κ. Καχριμάνης. Επίσης πρότεινε να σταθμεύουν τα φορτηγά σε φυλασσόμενο χώρο για να μην μπορούν να μπαίνουν σε αυτά οι μετανάστες.
Να συσταθεί η κοινωνική επιτροπή
Από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας τέθηκε θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του «Δουβλίνο ΙΙ» με την οποία οι μετανάστες που συλλαμβάνονται σε χώρα της Ε.Ε...επιστρέφονται στη χώρα εισόδου, εν προκειμένω στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, τόπος να ζεις» Βαγγέλης Αργύρης το χαρακτήρισε πρόβλημα για δυνατούς λύτες, σημείωσε όμως ότι το πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία από τους Ηπειρώτες οι οποίοι γνωρίζουν από μετανάστευση και είναι φιλόξενοι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ένα Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα δεν πρέπει να πέφτει στις πλάτες της Ελλάδος
Από την μείζονα μειοψηφία ο Γρηγόρης Τζιοβάρας δεν παρέλειψε να σημείωσε ότι η εισήγηση και το περιεχόμενο της προκαλούν θλίψη και απογοήτευση, αφού περιορίζεται σε διαπιστώσεις και δεν υπάρχει κάποια πρόταση.
Πρότεινε να συσταθεί άμεσα η Κοινωνική Επιτροπή της Περιφέρειας και να αναλάβει δράση, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πιο ανθρώπινο καταυλισμό για τους μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες και να κινητοποιήσει και την κοινωνία και οργανώσεις για να συμβάλουν στην σίτιση και περίθαλψη τους. Επίσης πρότεινε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του νέου νόμου που προβλέπει περιφερειακές επιτροπές ασύλου και το κέντρο υποδοχής, για το οποίο χρειάζεται προσοχή, όπως είπε, για το που θα γίνει, αλλά με την Περιφέρεια να έχει πρόταση.
Οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας
Ο Βασίλης Ζιώβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε στα αίτια της μετανάστευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν τους...τσίμπησε μύγα για να γνωρίσουν τα παράλια της χώρας.
Τόσο ο κ. Ζιώβας και ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Κωτσαντής, τόνισαν ότι οι μετανάστες θέλουν να φύγουν και θα πρέπει να τους διευκολύνει η χώρα μας εφοδιάζοντας με τα νόμιμα έγγραφα καθώς και να πιέσει για κατάργηση της συνθήκης «Δουβλίνο Ι Ι».
Εκτός του κ. Ζιώβα και ο Γιάννης Παπαδημητρίου από την παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» εξέφρασε τη θλίψη του για τα περί «ξεψαρώματος» των μεταναστών που ανέφερε ο κ. Πιτούλης. Ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε να απομονωθούν τα ρατσιστικά στοιχεία, υποστήριξε ότι η εγκληματικότητα δεν οφείλεται σε 2-3 εξαθλιωμένους μετανάστες αλλά σε κυκλώματα που δρουν στην περιοχή και με δεδομένο ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν και δεν ζητούν άσυλο θα πρέπει να καταγραφούν να τους παρασχεθεί περίθαλψη και εργασία με ασφάλιση και προσωρινή παραμονή. Πρότεινε μάλιστα να διαθέσει πόρους ο Οργανισμός Λιμένος, καλώντας την Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει τέτοια λύση στο πρόβλημα.
Ως «αποθήκη μεταναστών» χαρακτήρισε τη χώρα μας ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση», σημειώνοντας ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με φράχτες και γκέτο. Επειδή η χώρα δεν δίνει άσυλο, οι ίδιοι δεν ζητούν γιατί θέλουν να φύγουν, ο κ. Ζήκος πρότεινε να νομιμοποιηθούν και να έχουν πλήρη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με κανονικά χαρτά να μπορούν να φύγουν και να μην επιστρέφονται από την Ιταλία.
Η κατά πλειοψηφία απόφαση
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις των παρατάξεων, οδήγησαν τελικά το Σώμα σε απόφαση κατά πλειοψηφία με τα εξής:
-Να στηρίξει ηθικά την πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την επίλυση των ζητημάτων των μεταναστών που απασχολούν την περιοχή.
-Να ζητήσει από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της πάνω στο θέμα των μεταναστών, μέσω των κεντρικών συνθηκών κ.λ.π.
-Να εξασφαλισθεί χώρος, όπου θα σταθμεύουν με ασφάλεια τα φορτηγά αυτοκίνητα, πριν απομακρυνθούν από το λιμάνι.
-Τα μόνιμα Κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, να μην ευρίσκονται σε περιοχές, κοντά στα σύνορα.
Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 89,2 - Αντιπαράθεση για το πρόβλημα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο!!!- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΦΙΛΙΑΤΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου