Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

O ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ!!!

Στη φυλακή βρίσκεται από το Σάββατο ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ντέιβιντ Τσέιτορ, ο πρώτος πολιτικός που καταδικάστηκε για το σκάνδαλο της κατάχρησης των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Παράλληλα, θα υποχρεωθεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης του, περίπου 54.000 λίρες. Ο δικαστής τού επέβαλε αυστηρή και παραδειγματική ποινή, φυλάκιση 18 μήνες χωρίς αναστολή, τονίζοντας στο σκεπτικό του ότι οι πράξεις του προκάλεσαν μεγάλη κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Το βασικό αδίκημα του πρώην Εργατικού βουλευτή ήταν ότι για δύο χρόνια δικαιολογούσε στη βουλευτική του αποζημίωση το ενοίκιο που πλήρωνε σε σπίτι, το οποίο όμως, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ανήκει στη μητέρα του, ενώ οι κανονισμοί της Βουλής απαγορεύουν στους βουλευτές να αποζημιώνονται για την καταβολή ενοικίου εάν το σπίτι είναι ιδιοκτησίας συγγενικού τους προσώπου.

Απάτη
Ο Ντέιβιντ Τσέιτορ κατέθετε στα δικαιολογητικά του έγγραφα που έκρυβαν την ιδιοκτησία της μητέρας του. Ο δικηγόρος του πρώην βουλευτή ζήτησε επιείκεια για τον πελάτη του, να μην του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, γιατί, όπως είπε, «είναι ήδη ένας κατεστραμμένος άνθρωπος από τη δημόσια ταπείνωση την οποία έχει υποστεί».

Ο δικαστής, όμως, ήταν καταπέλτης, τονίζοντας στο σκεπτικό του ότι ο πρώην βουλευτής με τις πράξεις του προκάλεσε μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα. «Το σκάνδαλο των βουλευτικών εξόδων έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη νομοθετική εξουσία. Οταν αποκαλύπτονται ανέντιμοι δημόσιοι λειτουργοί, πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, για να αντιλαμβάνονται όλοι και ο κόσμος ότι είναι πολύ σημαντικό αυτοί που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα να δείχνουν απόλυτη εντιμότητα.

Λ. ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ

Εντάλματα σύλληψης για πολιτικούς και στην Ισλανδία

Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση.
Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε.

Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών.
Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά Golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ισλανδίας έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.
Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.

Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση.
Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης.

Για την τροϊκανή Ελλάδα, είναι άγνωστο το τι θα συμβεί, αφού η σιωπηλή οργή των πολιτών μάλλον δεν θα εκφραστεί πολιτισμένα. Αυτό μάλλον πρέπει να απασχολήσει κάποιους στην κυβέρνηση, οι οποίοι ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πως θα είναι καλύτερα μέσα σε κελί, παρά αλλού...

2 σχόλια:

  1. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΆΛΛΟΥ ΠΑΠΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ....... ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι άδικο πέρα για πέρα, να φυλακίζεται ένας ανέντιμος πολιτικός. Στοιχίζει πολλά λεφτά, και αν είναι στα κυβικά του Πάγκαλου.. -λέω τώρα εγώ- τότε τετραπλασιάζεται το κόστος φυλάκισης.
    Κανονικά, θα έπρεπε να τους στήνουν αδριάντα, με επιγραφή απο κάτω, "ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ" και να τον τοποθετούν σε κεντρικές πλατείες, να τον βλέπουν όλοι.
    Σε κάθε επέτειο, αντί στεφάνων, να τον στολίζουν με ..γιαούρτια.
    Φυλακή μόνο οι πολίτες.. για παραδειγματισμό, ώστε να μάθουν να ΜΗΝ ψηφίζουν κλέφτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή