Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

SOS για το εθνικό απόθεμα αίματος

Τον κώδωνα του κινδύνου για το εθνικό απόθεμα αίματος κρούει ο πρόεδρος της...
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Η στάθμη της εθνικής μας δεξαμενής αίματος έχει χαμηλώσει λόγω θέρους ενώ την κατάσταση δυσχεραίνουν η έλλειψη κινητών μονάδων αιμοδοσίας, τα πεπαλαιωμένα οχήματα, η ακύρωση προγραμματισμένων αιμοληψιών στην περιφέρεια. «Η συνεργασία με την Ομοσπονδία μας και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πλέον επιβεβλημένη» τονίζει ο κ. Πρωτόπαπας, και ζητεί από τους αρμόδιους να αντιμετωπίσουν από κοινού το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

- Ποιο είναι το εθνικό μας απόθεμα σε αίμα; Από πού προέρχεται;
Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας χρειάζονται περίπου 630.000 μονάδες αίματος. Κάθε χρόνο αχρηστεύονται περίπου 30.000 μονάδες τις οποίες εισάγουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και οι οποίες στοιχίζουν περίπου 4.000.000€.

Το 50% του συλλεγόμενου αίματος προέρχεται από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον, το 45% περίπου από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες, από συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών και άλλους φορείς και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις.

-Πώς μπορεί να αυξηθεί;
Μόνο με την ενημέρωση του πληθυσμού. Ως Ομοσπονδία έχουμε διαπιστώσει πως όπου υπάρχει Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών ή άλλη ομάδα που δραστηριοποιείται στην Εθελοντική Αιμοδοσία και ενημερώνει την τοπική κοινωνία εκεί υπάρχει και αυτάρκεια Αίματος. Αυτό δείχνει και πόσο απαραίτητος είναι ο Εθνικός Σχεδιασμός με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο σύστημα Αιμοδοσίας.

-Γιατί το καλοκαίρι παρουσιάζεται πρόβλημα με το αίμα;
Τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως μειώνεται ο αριθμός των Εθελοντών Αιμοδοτών που προσέρχονται για να προσφέρουν το Αίμα τους, λόγω κυρίως των θερινών διακοπών. Επιπλέον, το 2010 καταγράφηκε μείωση της τάξεως του 10% στο συλλεγόμενο αίμα. Η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη για όσους χρειάζεται να λάβουν αίμα, πχ θαλασσαιμικοί ή πολυτραυματίες.

-Πόσες μονάδες εθελοντικής αιμοδοσίας υπάρχουν στη χώρα; Πόσες μονάδες αίματος προσφέρουν ετησίως στην εθνική μας δεξαμενή;
Υπάρχουν 9 Κέντρα Αίματος και περίπου 80 Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα. Όλο το συλλεγόμενο Αίμα διακινείται μέσω αυτών των μονάδων, είτε προσερχόμενοι οι Αιμοδότες στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας εντός των νοσοκομείων, είτε σε προγραμματισμένες Αιμοδοσίες σε χώρους εργασίας ή σε Αιμοδοσίες Συλλόγων.

-Η πολιτεία ενισχύει την εθελοντική αιμοδοσία; Αντιμετωπίζουν προβλήματα οι εθελοντές αιμοδότες;
Δυστυχώς η πολιτεία δεν κάνει όσα πρέπει για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στη χώρα μας. Υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, υπάρχει έλλειψη κινητών μονάδων Αιμοδοσίας ή αντίθετα υπάρχουν πεπαλαιωμένα οχήματα που εγκυμονούν κινδύνους, καθώς και μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων π.χ. ασκών κτλ. και δεν υπάρχει και η ανάλογη συνεργασία με την Ομοσπονδία μας και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Εθελοντική Αιμοδοσία.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εθελοντές Αιμοδότες είναι πως στις περισσότερες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα δε μπορείς να προσέλθεις για να προσφέρεις Αίμα. Επίσης λόγω περιστολής των δαπανών ακυρώνονται καθημερινά προγραμματισμένες Αιμοληψίες στη περιφέρεια, σχεδόν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας μας.

-Ποιες ανάγκες της αιμοδοσίας καλύπτουν οι κινητές μονάδες των νοσοκομείων;
Πόσες υπάρχουν ανά την επικράτεια και πόσες από αυτές λειτουργούν κανονικά;
Με τις κινητές μονάδες οι νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας είναι σε θέση να πραγματοποιούν εξορμήσεις και να βρίσκονται κοντά στους Εθελοντές Αιμοδότες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται στα διάφορα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Έτσι τους παρέχουμε το δικαίωμα της προσφοράς Αίματος, του Δώρου Ζωής όσο μακριά και αν βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου