Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Οι άγνωστες, αλλά κρίσιμες, λεπτομέρειες που οδήγησαν στη συμφωνία με την τρόικα


Ποιο ήταν το σημείο εκείνο των συζητήσεων με την τρόικα, που έκρινε τελικώς την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τη διαφαινόμενη συμφωνία της με την ελληνική κυβέρνηση, ως προς το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος;
Το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της και να ρίξει τις απαιτήσεις της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική ευθεία των
συζητήσεων, οι επικεφαλείς ελεγκτές απέσυραν το αίτημα τους για την ενεχυρίαση ακίνητης περιουσίας του ελληνικού κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του, ενώ παράλληλα έγινε και μια σημαντική υποχώρηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που ήταν το άλλο μεγάλο αγκάθι των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, η τρόικα δέχθηκε να περιορισθεί σε καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ ευρώ, χωρίς να έχει καν το δικαίωμα του βέτο στις αποφάσεις, όπως λέγονταν αρχικώς. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι "ανάσες" που προσφέρθηκαν στην ελληνική πλευρά, ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικές. Εφόσον, βεβαίως, όλες οι παραπάνω πληροφορίες επαληθευτούν και στην πράξη, όταν δοθεί στη δημοσιότητα το συνολικό κείμενο της συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, γεννάται εύλογα το ερώτημα: Γιατί η τρόικα να ρίξει τελικώς τις απαιτήσεις της, την τελευταία στιγμή; Η απάντηση, που δίνεται αρμοδίως, είναι ότι έγινε αντιληπτό πως το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα είναι πλέον κάτι περισσότερο από πιθανό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, μαζί με την αρνητική έκβαση των ελληνικών υποθέσεων, θα υποθηκεύονταν δια παντός κι όλα όσα μέχρι τώρα δάνεισαν οι πιστωτές στη χώρα. Κι αυτά, ως γνωστόν, είναι πολλά.
Οπότε, επικράτησαν περισσότερο ψύχραιμες απόψεις, που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου