Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Μύρτιλλο: ένας μικρός διατροφικός θησαυρός!

Το μύρτιλλο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Αμερικάνων με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, πικάντικο άρωμα και μοναδικό μπλε-μωβ χρώμα. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, στις βιταμίνες Α, C, Ε και β καροτένιο, τα ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, ενώ παράλληλα περιέχουν ίχνη κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου. Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά των μύρτιλλων δεν αποτελούν παρά μόνη την “κορυφή του παγόβουνου”, μιας και ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν πως
σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά αποτελούν ίσως την πιο πλούσια πηγή των ευεργετικών για την υγεία μας αντιοξειδωτικών συστατικών. Αν και στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθούν φρέσκα, συσκευασμένα και αποξηραμένα απαντώνται σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Μήπως να αρχίζαμε να τα εντάσσουμε στη διατροφή μας;
Σε γενικές γραμμές τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται ως παραπροϊόντα των μεταβολικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στο σώμα, προστατεύοντάς το κατ’ αυτόν τον τρόπο από τις βλαπτικές τους επιδράσεις. Η υπέρμετρη παραγωγή ελεύθερων ριζών έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπων καρκίνου, αλλά και ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Οι ανθοκυανίνες, που προσδίδουν στα μύρτιλλα το χαρακτηριστικό τους χρώμα, βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου. Επιπλέον, φαίνεται πως διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι της Escherichia Coli.
  • Το χλωρογενικό οξύ ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αφού σύμφωνα με μελέτες επιβραδύνει την απορρόφησή της μετά από ένα γεύμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Οι κατεχίνες, που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες και στο πράσινο τσάι, φαίνεται πως συμβάλλουν στην καθυστέρηση της αθηροσκλήρωσης περιορίζοντας το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας. Επιπλέον, πιο πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες αποκαλύπτουν μειώνουν το σχηματικό και τον πολλαπλασιασμό διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων.
  • Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται επίσης και στη φλούδα των σταφυλιών, επιδεικνύει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης, έχει φανεί πως βοηθά στη μείωση των επιπέδων της “κακής” LDL χοληστερόλης και της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων προστατεύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την υγεία της καρδιάς.
Ακόμη το σκέφτεστε; Προμηθευτείτε φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλλα, προσθέστε τα στο πρωινό σας (στο γάλα ή το γιαούρτι) ή καταναλώστε τα ως ενδιάμεσο σνακ και απολαύστε στο έπακρο όλα τα ευεργετήματα που έχουν να σας προσφέρουν!
http://www.eatwell.gr/ 

Η ιστορία.
 Η ιστορία του φυτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια στη μακρινή Σιβηρία, στα έλη όπου βρέθηκε το ασυνήθιστο φυτό Vaccinium Corumbosum, το blueberry. Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων οι άνθρωποι απολάμβαναν το χρώμα και το άρωμα του φυτού χωρίς να γνωρίζουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Όταν βρέθηκε στα χέρια των Aμερικανών επιστημόνων εξημερώθηκε μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες.
Το  μέγεθος των καρπών του σε αυτή την βελτιωμένη μορφή ξεπερνά κατά πολλές φορές το μέγεθος των καρπών της άγριας "μαμάς" του, διατηρώντας ωστόσο τη φανταστική του γεύση και την ποιότητα του. Αυτή τη στιγμή παράγονται πολλά είδη ήμερου blueberry. Με την καλλιέργεια του ασχολούνται σχεδόν παγκοσμίως, από τον Καναδά έως και τη Νέα Ζηλανδία. Όμως, η πατρίδα του ήμερου blueberry θεωρούνται οι Η.Π.Α., μια και εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα ο αμερικανός βοτανικός Κόουιλ πρώτος στον κόσμο άρχισε να καλλιεργεί το ήμερο blueberry.
Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν το 1998 μετά από έρευνες πάνω στους καρπούς του blueberry στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης {Η.Π.Α.), ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τώρα τα blueberry διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης.    Όπως απέδειξαν οι αμερικανοί επιστήμονες, το blueberry όχι μόνο έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης, αλλά και συμβάλλει στην ανανέωση του οργανισμού. Για να βελτιώσει κανείς το μεταβολισμό, τη μνήμη και το συγχρονισμό των κινήσεων του, είναι αρκετό να καταναλώνει μισό φλυτζάνι καρπών την ημέρα.    Ο χυμός του φυτού αυξάνει την αντοχή των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζει τη λειτουργία πολλών ενδοκρινών αδένων, και χαρακτηρίζεται από αγγειοδιασταλτικές, αντιαρτηριοσκληρυντικές, αντιφλεγμονώδεις και πυρηνοπροστατευτικές ιδιότητες. Κατευνάζει επίσης τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού στα φάρμακα και στα προϊόντα διατροφής. Από μόνο του το φυτό δεν προκαλεί ποτέ αλλεργία, και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από παιδιά με αυξημένη ευαισθησία σε διαβητικές και αλλεργικές τάσεις.
http://www.blueberry.gr/
Εικονα..http://ozdoctorwebsite.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου