Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε η ενοικίαση αγροτικής γης έναντι 5 ευρώ το στρέμμα (2 σχετικά δημοσιεύματα για την ενοικίαση δημόσιας αγροτικής γης.)

Ξεκίνησε από τις 25 Οκτωβρίου η διαδικασία ενοικίασης αγροτικής γης έναντι 5 ευρώ το στρέμμα.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και όπως είπε είναι ήδη έτοιμα προς ενοικίαση 833 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας.

Δικαιούχοι είναι
άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες. Ανώτατο όριο ενοικίασης είναι τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).
Για την απευθείας μίσθωση διαθέσιμου αγροτεμαχίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).
Στην πρώτη αυτή φάση οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων.
Στο σύστημα θα εντάσσονται σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε Περιφέρειας.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενοικιαστούν 1.216.499 στρέμματα.
Χ.Κολώνας  http://www.imerisia.gr/    
Εικόνα  http://www.kalliergo.gr/



Φτηνή αγροτική γη προς ενοικίαση
Αγροτική γη με μικρό συμβολικό τίμημα μπορούν να μισθώσουν από σήμερα μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής, νέοι έως 35 ετών αλλά και επαγγελματίες αγρότες. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις-φιλέτα για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων. Υπολογίζεται ότι οι προς αξιοποίηση εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων η κάθε μια, ανέρχονται σε περίπου 580.
Τα πρώτα 833 αγροτεμάχια θα διατεθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας και είναι συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Το αντίτιμο θα είναι 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία). Μάλιστα προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση , σύμφωνα με την οποία όσα λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια αποκτά.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την μοριοδότησή τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.
Η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια
πενταετία. Η διάρκεια της μίσθωσης για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών.
http://www.lagadasonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου