Σάββατο 14 Μαΐου 2011

"Εισβολή" νέων ναρκωτικών στην Ευρώπη

Νέα ναρκωτικά "εισβάλλουν" στην Ευρώπη σε πρωτοφανείς αριθμούς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Europol.
 Σε κοινή έκθεση του Παρατηρητηρίου και της Europol, που δημοσιοποιήθηκε στη Λισαβόνα, οι δύο οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους, για τον πολλαπλασιασμό με “πρωτοφανή ρυθμό” των νέων ναρκωτικών που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το 2010, καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ 41 νέων ναρκωτικών, σύμφωνα με την έκθεση που διευκρινίζει περαιτέρω πως “πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων ψυχοτρόπων ουσιών που έχει καταγραφεί ποτέ στη διάρκεια ενός έτους.”
Να σημειωθεί ότι η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ διεθνών εμπειρογνωμόνων για τα νέα ναρκωτικά.
Να διευκρινιστεί ακόμα, ότι τα νέα ναρκωτικά περιέχουν συνθετική κάνναβη, τα λεγόμενα “spice”, καθινόνη, συνθετικά παράγωγα φαρμάκων όπως η κεταμίνη και η φαινκυκλιδίνη (PCP), καθώς και μια ουσία φυτικής προέλευσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το Δεκέμβριο να απαγορεύσει τη διάθεση στην αγορά της μεφεδρόνης, ενός παράγωγου της καθινόνης, αλλά σύμφωνα με την έκθεση, 15 ακόμη αλκαλοειδείς ουσίες, καταγράφηκαν το 2010.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι μεγάλος αριθμός νέων συνθετικών ουσιών διατίθενται στο Διαδίκτυο υπό τη μορφή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που προκαλούν ευφορία, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους, ακόμη και θάνατο, έντονη καρδιακή αρρυθμία και σοβαρές ψυχώσεις.
Για τον διευθυντή της Europol, "η εμφάνιση των 'νόμιμων' αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει καταστεί ένα βασικό στοιχείο του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη" ενώ "τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος έχει ολοένα και μεγαλύτερη δράση στην παραγωγή και διανομή ναρκωτικών τύπου έκσταση". 
 
 http://radioroumelinews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου