Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Τα τελεσίγραφα της τρόικας κινητοποιούν την κυβέρνηση

Η εβδομάδα που ξεκινά αλλά και όλο το χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου περίπου, είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την κυβέρνηση και τη χώρα, καθώς θα έχουν κριθεί ο «οδικός χάρτης» 2012-2015 για την έξοδο από την κρίση...

 και η χορήγηση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας ύψους 12 δισ. ευρώ και το ενδεχόμενο
αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η πορεία αυτή για την κυβέρνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αφού
το ενδεχόμενο να καταψηφισθεί το μεσόπρόθεσμο σχέδιο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την τρόικα να μας απελεί από τώρα με «κίτρινη» ή ακόμη και με «κόκκινη» κάρτα αν δεν συμμορφωθούμε στις υποδείξεις, μπορεί να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, από ανασχματισμό μέχρι... πρόωρες εκλογές.

Γι' αυτό το λόγο το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιείται στη Βουλή η πρώτη σε μια σειρά από
κυβερνητικές συσκέψεις που θα ακολουθήσουν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και άλλων υπουργών τις επόμενες μέρες με αποκλειστκό θέμα την πορεία της οικονμίας ενόψει της άφιξης της τρόικας και της οριστικοποίησης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Επκρατείας
Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τόνισε ότι «το μνημόνιο είναι εργαλείο», ενώ επισήμανε την ανάγκη «κοινωνικής ειρήνης» προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
 
Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στο «Βήμα της Κυριακής» εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου λέγοντας ότι χρειαζόμαστε ένα «έξυπνο» και «αναπτυξιακό» μνημόνιο. Παραλληλα χαρακτήρισε σφάλμα τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης.

Επίσης σημείωσε ότι δε υπάρχουν περιθώρια την ώρα της κρίσης για «προσωπικές στρατηγικές», κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο υπουργός Υγείας
Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει οι υπουργοί να αντιπολιτεύονται τον πρωθυπουργό. Ασκεί όμως και κριτική κάνοντας λόγο για αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις και χαμένο πολύτιμο χρόνο.

Η αγωνία που υπάρχει τέλος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενόψει των εξελίξεων, αποτυπώνεται πλήρως από τς δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης
Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δεν θα υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια».

Πάντως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όπως ο
Αλέξανδρος Αθανασιάδης από την Κοζάνη εξακολουθούν να λένε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν αποκρατικοποίησεις που σχεδιάζονται, όπως αυτή της ΔΕΗ.
Τη Δευτέρα ανακοινώνει ο υπουργός οικονομικών το
σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής που θα έχει τη δομή μνημονίου, δηλαδή θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Μεταξύ όσων προβλέπονται, είναι η
εφαρμογή “πόθεν έσχες” για όλους όσους πλούτισαν απότομα ή υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή αλλά και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ο έλεγχος θα δώσει έμφαση σε αυτή τη φάση στην
ακίνητη περιουσία, τόσο ως προς την είσπραξη του φόρου για τη μεγάλη ακίνητη περουσία, όσο και για την εκτίμησης της οικονομικής κατάστασης. Το υπουργείο φιλοδοξεί να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη από οφειλέτες που έχουν μεγάλη ακίνητη περουσία σε ακριβές περιοχές.


http://radioroumelinews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου