Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

RODOS THE KASTLE.....

TO ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.....
ΡΟΔΟΣ…… Μοναδική ,υπέροχη, από μόνη της στολιδι και αυτή Αιγαίου…κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια.
                       Στα ιστορικά χρόνια πρωτοκατοικήθηκε από Δωριείς. Γενάρχης των Ρόδιων \Δωριέων ήταν ο Τληπόλεμος ,   που ήρθε ίσως      από το Άργος . Η πόλη αναπτύχθηκε  σε ισχυρή ναυτική δύναμη και έπαιξε ρόλο  στη  διαμόρφωση της πολιτικής   στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον Δ΄  π. Χ. αιώνα η ακμή της ήταν της ήταν τόση που  κατόρθωσε να αντιταχτεί με  επιτυχία στο Δημήτριο τον Πολιορκητή και να υπογράψει μαζί του συμφωνία με ίσους όρους. Τότε στήθηκε και ο περίφημος Κολοσσός , ένα από τα 7  «θαύματα»  του αρχαίου κόσμου (έργο του γλύπτη Λίνδιου) , που γκρεμίστηκε το 227  π. Χ. περίπου έπειτα από μεγάλο σεισμό. Επηρεάστηκε από τους Ρωμαίους όταν βρέθηκε υπό την κυριαρχία τους  με σχετική  αυτονομία  που της επέτρεψε να παραμείνει ναυτική δύναμη.
                                Η  Ρόδος ,από νωρίς  χριστιανική, λόγω του ότι ήταν Βυζαντινή….  Δεινοπάθησε  από τις περσικές  και αραβικές επιδρομές, ώστε άρχισε να παρακμάζει  . Το 807  λεηλατήθηκε από τους Άραβες του  Αρούν Αλ Ρασίντ και το 1802 εκεί οι Βενετοί ίδρυσαν εκεί εμπορικό σταθμό.
                                Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους (1204) ο τοπικός άρχοντας Λέων Γαβαλάς ίδρυσε ηγεμονία πού την κατέλυσαν αργότερα οι Γενοβέζοι. Αυτοί πούλησαν το νησί στους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί το 1309 και ίδρυσαν ιερατικό κράτος με επίσημες  Γλώσσες τη λατινική και τη Γαλλική με ανώτερο κυβερνήτη το Μεγάλο Μάγιστρο . Έπειτα από  Διακυβέρνηση 213 ετών και 19 Μαγιστρών το κράτος καταλύθηκε από τους Τούρκους  οι οποίοι Βύθισαν   Το νησί στο σκοτάδι απροκάλυπτης δουλείας (1523 – 1912)  .   Ακολούθησε  η ιταλική  Κατοχή που τερματίστηκε το 1948 με την ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα.

                            Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Ροδίτες ήταν οι πρωτοπόροι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και του τουρισμού.  Το κάστρο μοναδικό σε κάλος σε μαγεύει και μαρτυρά από μόνο του την ιστορία του .. καθώς και του νησιού.  Τα πανέμορφα και γραφικά σοκάκια του ακόμα κατοικούνται … Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να «σταθώ» είναι τα σημεία εγκατάλειψης πού παρατήρησα  σε πολλούς περιβάλλοντες χώρους καθώς και στο περίφημο   ΗΧΟΣ κ ΦΩΣ . Επίσης λυπηρό, που κανείς από τους υπάλληλους και τους φύλακες του  πανέμορφου μουσείου δεν ήξερε να μου δώσει  ούτε καν μία μικρή πληροφορία για τα υπέροχα εκθέματα του μουσείου ή και για το οτιδήποτε αφορούσε αυτό….. ΩΩΩΩ τι πρωτότυπο!!! 
                            ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΆΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ… (Vaggelis – METHODIA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου