Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μάκα η υπερτροφή που χαρίζει ενέργεια, αντοχή και υψηλή λίμπιντο

Χάρη στις προσπάθειες ενός ερευνητή από το Περού, ένα παραμελημένο και ελάχιστα γνωστό αρχαίο φυτό σώθηκε από βέβαιο αφανισμό περίπου μισό αιώνια πριν. Σήμερα που αναστήθηκε, η μάκα αποτελεί μία υπερτροφή που αυξάνει την ενέργεια, την αντοχή και τη λίμπιντο ενώ μπορεί να βοηθήσει στην γυναικεία εμμηνόπαυση εξισορροπώντας φυσικά τις ορμόνες.
Η μάκα είναι ένα λαχανικό ρίζας που καλλιεργείται στις
Περουβιανές Άνδεις για πάνω από 2600 χρόνια. Ευδοκιμεί σε υψόμετρο 10000 ποδιών από την επιφάνεια της θάλασσας. Η μάκα αυξάνει τη γονιμότητα σε θηλαστικά σύμφωνα με έρευνα της Gloria Chacon de Popovici, μίας Περουβιανής βιολόγου.
Ταυτόχρονα η μάκα διαθέτει και πολύτιμες αφροδισιακές ιδιότητες. Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει πλέον την σοφία των αρχαίων λαών. Μελέτες σε άνδρες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με μάκα βελτιώνουν την υποκειμενική αντίληψη ενός ανθρώπου και την σεξουαλική του ευεξία ενώ αυξάνει και τη σεξουαλική επιθυμία. Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει ψυχολογικά συμπτώματα όπως άγχος και κατάθλιψη και βελτιώνει τη λίμπιντο.
Αν και η μάκα φημίζεται για τις αφροδισιακές ιδιότητες, έχει πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή, το οξυγόνο στο αίμα, τη σωματική δύναμη, την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Υποστηρίζει το ενδοκρινικό σύστημα, τα επινεφρίδια και το θυρεοειδή και βελτιώνει τη διάθεση του ατόμου ενώ συμβάλλει στην υποστήριξη παραγωγής υγιούς ορμόνης.
Η μάκα σε αποξηραμένη μορφή είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο , κάλιο, θείο, νάτριο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες B1 , B2, C, E. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, σελήνιο , μαγγάνιο και πυρίτιο. Διαθέτει 5 φορές περισσότερη πρωτεϊνη σε σύγκριση με την πατάτα. Έχει άρωμα καραμελέ και μία γεύση γογγυλιού που ίσως κάποιοι τη θεωρούν πολύ δυνατή. Η μάκα μπορεί να προστίθεται σε σαλάτες, σούπες, τσάι , ζωμούς όπως ακριβώς κάνουμε με τα μπαχαρικά.
greenmedinfo / Μετάφραση Επιστημονικός   
http://epistimonikos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου