Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τα «κλειστά νοσήλια» σε εφαρμογή από το Σαββάτο

 

Θέμα στα ΜΜΕ είναι τις τελευταίες μέρες το παρακάτω θέμα το οποίο έχει να κάνει και με το νοσοκομείο Κορίνθου. Αναφέρθηκε λοιπόν ότι από το ερχόμενο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή τα λεγόμενα «κλειστά νοσήλια», ένας νέος τρόπος κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου της
νοσηλείας και, κυρίως, του κόστους αυτής, στο ΕΣΥ.
Ειδικότερα, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), όπως είναι η ακριβής ονομασία τους, είναι προκαθορισμένα «πακέτα» νοσηλείας, που αφορούν περίπου 700 παθήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται στα ελληνικά νοσοκομεία. Βάσει αυτών των κοστολογημένων «πακέτων» θα γίνεται πλέον και η οικονομική συναλλαγή των νοσοκομείων με τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου το ΕΣΥ να εισπράττει τα χρήματα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων.
Έως τώρα η εκκαθάριση των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους ασφαλισμένους νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ γινόταν με βάση τα τιμολόγια των ταμείων (τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είχαν τιμές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα). Με το νέο σύστημα, η εκκαθάριση θα γίνεται με έναν και μόνο… κωδικό, τον κωδικό που αντιστοιχεί στην κατηγορία της πάθησης του ασθενούς και στην οποία θα αντιστοιχεί ένα προκαθορισμένο ποσό για όλα τα νοσοκομεία.
Αναφορά και στο νοσοκομείο Κορίνθου
Τουλάχιστον 53 εκατ ευρώ κατ’ έτος εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τη συνένωση των Κέντρων Αποκατάστασης με νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το ποσό αυτό δαπανούν ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία για την αποθεραπεία ασθενών τους σε κέντρα του εσωτερικού ή και της αλλοδαπής.

Τα νοσοκομεία της χώρας όπου πλέον θα λειτουργεί Κέντρο Αποκατάστασης είναι τα εξής: Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, Κορίνθου, Πτολεμαΐδας, Ρόδου, Σερρών, Καλαμάτας, Πατρώνhttp://korinthiannews.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου