Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ "Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"...

Mε τον προαναφερόμενο τίτλο.. βρήκα τα δύο ακόλουθα άρθρα στο http://armoniki.blogspot.com/  ... και αναμεταδίδω.
Αφορά στις επαναλαμβανόμενες νύξεις του περιφερειάρχη μας για τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε  "ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ", κάτι που θα φέρει "ανάπτυξη" στους επενδυτές, αλλά μεσαίωνα στους ιθαγενείς......και συνέχεια προς ανάπτυξη του σχεδίου στην υπόλοιπη Ελλάδα έπεται
Στο τέλος κάνω αναφορά σε άρθρο  που βρήκα στο ΒΗΜΑ και αναφέρεται σχετικα σε συνέντευξη του  ο  Στέφαν Καπφέρερ........
Καθώς επίσης και σχετική αναφορά ... με τίτλο ....Λιμάνια, Αεροδρόμια και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στο Επενδυτικό Στόχαστρο των Γερμανών


Μυστικό προσκλητήριο στις «Ειδικές Ζώνες» της Πελοποννήσου


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Μυστικό προσκλητήριο στις «Ειδικές Ζώνες» της Πελοποννήσου
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ
Το μάτι πονηρά φαίνεται ότι έχει κλείσει ο περιφερειάρχης
Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο «Γερμανικό Σχέδιο Μάρσαλ», βασισμένο σε... μοντέλο Κίνας, αλλά και στην οδηγία Μπόλκεσταϊν. Μάλιστα έχει δρομολογήσει την αδελφοποίηση της Πελοποννήσου με το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βετσφαλίας, όπως ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Γερμανός υφυπουργός Στέφαν Καπφέρερ με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη Την αποκάλυψη στην «Ε» έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση (25/7) στον κ. Τατούλη, χωρίς βέβαια να πάρει... απάντηση.

Ακολούθως, το θέμα έφερε στην Κομισιόν με ανάλογη ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Σύμφωνα με τα ελληνικά και γερμανικά δημοσιεύματα, πατέρας και εμπνευστής του «Γερμανικού Προγράμματος Επενδύσεων στην Ελλάδα» ή «Γερμανικού Σχεδίου Μάρσαλ» θεωρείται ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ. Το εκπόνησε με τη βοήθεια του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) και του δικού μας ΣΕΒ.


Ποιες άλλες περιοχές «παίζουν»


Έχει τις ευλογίες του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στα μέσα Ιουλίου συμμετείχε σε ημερίδα του BDI.


Σύμφωνα με τους κ. Πετράκο και Χουντή το σχέδιο Ρέσλερ προβλέπει τη δημιουργία «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» πιλοτικού χαρακτήρα. Θα διέπονται από αυτοτελές φορολογικό και εργασιακό Δίκαιο.


Οι ζώνες πιλοτικά θα είναι 4 και κυρίως οι πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας, όπως: Πελοπόννησος, Αν. Μακεδονία-Θράκη, Νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Ηπειρος.


Παραβίαση κοινοτικού νόμου


Στις συγκεκριμένες ζώνες πιθανότατα θα υπάρξει περικοπή μισθών, μείωση φόρων, διευκόλυνση των απολύσεων, ώστε να εξυπηρετείται η άνοδος της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Ολα αυτά θα τελούν υπό την αιγίδα ενός εντεταλμένου εκπροσώπου της κυβέρνησης, που θα βρίσκεται στην αποκλειστική υπηρεσία των ξένων επενδυτών.




Η ενδεχόμενη επιτυχία του σχεδίου στις 4 ζώνες, κατά τις εκτιμήσεις του Ν. Χουντή, θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, παρά το γεγονός ότι στην Ε.Ε. ισχύει ένα και μοναδικό δίκτυο και ενδεχόμενη παραβίασή του να πυροδοτήσει αντιδράσεις σ' όλη την Ευρώπη.


Ετσι, ρώτησε την Κομισιόν αν γνωρίζει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα και αν θα πάρει θέση για την προαναφερόμενη πρόταση. Παράλληλα δήλωσε ότι «το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Στοχεύουν στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, τη δημιουργία ζωνών εργασιακού μεσαίωνα και φορολογικής ασυλίας.» Πρόκειται για συμβόλαια-συμφωνίες για την ανεξέλεγκτη δράση του γερμανικού κυρίως κεφαλαίου στην Ελλάδα. Η λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης της Ελλάδας συνολικά δεν είναι η "κινεζοποίηση" της ελληνικής περιφέρειας, αλλά η ανατροπή των νεοφιλεύθερων πολιτικών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες εκτός των άλλων ξηλώνουν και λίγα υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που έχουν απομείνει».



«Συμφωνήσατε με Χρυσοχοΐδη;»


Στο ίδιο ύφος τοποθετήθηκε και ο περιφεριακός σύμβουλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θαν. Πετράκος και στις 27/7 ρώτησε τον κ. Τατούλη αν έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη τον Σεπτέμβρη να παρουσιαστεί ο «Ειδικός Αναπτυξιακός Νόμος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» πάνω στα σχέδιο του γερμανικού μοντέλου και αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μεταξύ των 4 αυτών περιφερειών που το γερμανικό μοντέλο θα εφαρμοστεί.


Ο κ. Πετράκος απάντηση δεν πήρε και δηλώνει ότι θα επανέλθει.


Ενας εκ των σημαντικότερων εχθρών της ανάπτυξης είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Ετσι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ίσχυσε στην ενσωμάτωση της Αν. Γερμανίας το 1990-1994. Μάλιστα γνωστοποιήθηκε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα συνταξιούχοι καθηγητές τεχνικών ιδρυμάτων για να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες.


Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι Γερμανοί θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και εξαγωγή καθαρής ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων (σ.σ. η Πελοπόννησος έχει το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και δεν έχει καθόλου σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέλη Ιουλίου ξέσπασε σκληρή κόντρα μεταξύ του δημάρχου Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, με αφορμή την άρνηση του δημάρχου να δεχτεί δεματοποιητή στα όρια του Δήμου Τρίπολης. Στην προσωρινή λύση, των δεματοποιητών, προσανατολίζεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ώστε να κλείσουν οι χωματερές. Ετσι, κάλεσε τους δημάρχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους).


Τουρισμός και ανανεώσιμες


Ηδη στο στόχαστρο ισχυρών γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων έχουν μπει: μεγάλες τουριστικές επενδύσεις (με έμφαση στην τουριστική κατοικία) και οι υποδομές.


Γνωστοποιήθηκε ότι ο γερμανικός κολοσσός ενέργειας RWE ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω της ελκυστικότητας της ελληνικής αγοράς, αλλά και της γειτνίασης με τις μεσογειακές χώρες.


Βάσει μελετών του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας του Βερολίνου, εκτιμάται ότι «η Ελλάδα έχει σοβαρή γεωστρατηγική θέση στη Μεσόγειο και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ παίζει ρόλο γεφυροποιού με τις χώρες της Μ. Ανατολής». Χάρη σ' αυτές τις αρετές, η Γερμανία θα μπορούσε να μειώσει τις εξαρτήσεις της από τις ασιατικές αγορές.


Τέλος, οι Γερμανοί φλερτάρουν τις εγκαταστάσεις του εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο, τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις κατασκευές και τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες. *

(Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011)

Και συνεχίζει το δεύτερο άρθρο..

ΕΚΘΕΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ Ο κ. ΤΑΤΟΥΛΗΣ . ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Έκθετος είναι πλέον ο κ. Τατούλης, μετά τις δηλώσεις που έκανε στις 10 Οκτώβρη 2011, στη σύσκεψη που έγινε για τα υπό ένταξη έργα του ΕΣΠΑ της Μεσσηνίας, όπου δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι: «... Λύση για μας είναι να μετατραπούμε σε Ειδική Οικονομική Ζώνη...».
Η παράταξή μας, από τις 29 Ιουλίου είχε καταθέσει επερώτηση, με την οποία ζητούσε «Να μη δεχτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε αποικιοκρατική ζώνη της Γερμανίας» και είχε ζητήσει να υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία:

α) Να τονίζεται η ριζική του αντίθεσή του στα σχέδια αυτά της Γερμανίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης;

β) Να απορρίψει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το ενδεχόμενο να είναι η Πελοπόννησος μια από τις Περιφέρειες «πειραματόζωα» των «αποικιοκρατικών» ζωνών επενδύσεων;

Στην επερώτησή μας αυτή, όπως είναι γνωστό, υπέστημεν από τον κ. Τατούλη και την κ. Νικολάκου ύβρεις, όπου η ηπιότερη ήταν «ότι λέμε πολιτικές ανοησίες».

Η αποκάλυψη για μια ακόμη φορά των νεοφιλελεύθερων απόψεων του κ. Τατούλη από τον ίδιο στις 10 Οκτώβρη, τον καθιστά έκθετο και υπόλογο.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι οι δηλώσεις του κ. Τατούλη έρχονται σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Ρέσλερ, στις 7 Οκτώβρη όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και επιβεβαίωσε ουσιαστικά και τυπικά την επιδίωξη της Γερμανίας να υπάρξουν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Ελλάδα, παρ’ ότι προσκρούουν στο Κοινοτικό Δίκαιο. Το θέμα ως γνωστόν το είχε ανοίξει ο υφυπουργός Οικονομίας του Ρέσλερ, κ. Στέφαν Κάπφερερ, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου υποστήριξε ότι «... Πρέπει να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων. Ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές...».

Για μια ακόμη φορά, θέλουμε να τονίσουμε ότι το όραμα του κ. Τατούλη για τη δημιουργία της Πελοποννήσου ως Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι ένα «όραμα» αποικιοκρατικής ζώνης για την Πελοπόννησο, καθότι οι ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) είναι ένας «Δούρειος Ίππος» της πολιτικής τύπου ΣΟΚ, με σκοπό την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την αποικιοκρατική επέλαση διεθνών επενδυτικών συμφερόντων, που επιθυμούν να καρπωθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και προφανώς και της Πελοποννήσου και να καταγράψουν κέρδη χωρίς κανένα κοινωνικό αντάλλαγμα....   συνέχεια του άρθρου..http://denpaeiallo-xylok.blogspot.com/2011/10/blog-post_422.html#more


 ΣΧΟΛΙΟ ANGELS
Από τη μεριά μου έψαξα λίγο περισσότερο το θέμα  ¨ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ"
Δεν θα κάνω ιδιαίτερη μεταφορά όλου του άρθρου το οποίο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει.....http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=416650 
ΜΟΝΟ θα σταθώ στα πρώτα λόγια της συνέντευξης......  
 «Οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα σας χρειάζεται να διαμορφώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων» επισημαίνει ο ομοσπονδιακός γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ μιλώντας προς «Το Βήμα». Ενα τέτοιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές.....


ΕΠΙΣΗΣ!!!  Σχετικό άρθρο με τίτλο    

Λιμάνια, Αεροδρόμια και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στο Επενδυτικό Στόχαστρο των Γερμανών

Όχι μόνο η ενέργεια, αλλά και υποδομές, όπως λιμάνια, δρόμοι και αεροδρόμια, βρίσκονται στο επενδυτικό στόχαστρο των γερμανικών εταιρειών που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα», το αποκαλούμενο και γερμανικό «Σχέδιο Μάρσαλ», του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ραίσλερ. Άλλοι τομείς που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών είναι ο τουρισμός, τα τρόφιμα, αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ   άρθρου ...http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49683






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου