Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

"Πελίτι" στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου νομού Δράμας.



"Από χέρι σε χέρι
και από γενιά σε γενιά
για να μην χάσουμε αύριο
αυτά που έχουμε σήμερα"



              Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη   ως προσωπική του ανάγκη το 1995.
 
Σήμερα αγκαλιάζει πολλούς και μάλισταδιαφορετικούς ανθρώπους
                                                               από όλο τον κόσμο.
 
Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά.
Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες.
Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.
Προτάθηκε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη
Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.
Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου νομού Δράμας.
 
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,
η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
Φιλοσοφικό υπόβαθρο του "Πελίτι"
Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γιa αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.
Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.
Νομικό πρόσωπο του Πελίτι
Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.

Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των  ντόπιων ποικιλιών.  Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
Εξερευνητικές αποστολές
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα.  Την πρώτη πενταετία που ξεκίνησε το Πελίτι 1995-2000 είχαν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί πάνω από 1200  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. Πάνω από  80.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές έχουν προμηθευτεί σπόρους ή φυτά από το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα..
Αποστολές σπόρων
Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές.  Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι.
Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι με το ΕΛ. ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο.
Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την 1η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Το Σάββατο 21 Απριλίου του 2012 θα πραγματοποιηθεί η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Από την 5η Πανελλαδική Γιορτή καθιερώθηκε ως χρόνος διεξαγωγής το Σάββατο μετά το Πάσχα και από τη 10η Πανελλαδική πραγματοποιείτε στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου.
Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1.     Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.
2.     Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3.     Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4.     Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Τα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα» είναι ένα δίκτυο καλλιεργητών. Ξεκίνησε το 2000 από το Πελίτι με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Είναι ένας χάρτης για το πού υπάρχουν καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών. Το πώς καλλιεργούνται οι ποικιλίες είναι ένα δεύτερο θέμα για το Πελίτι στο συγκεκριμένο δίκτυο. Τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν.
Ακόμη τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι το βασικό έντυπο του Πελίτι, παρουσιάζουν αυτά που έγιναν και αυτά που είναι να γίνουν κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή. Το Σεπτέμβριο του 2011 θα κυκλοφορήσει το 11ο τεύχος.
Το 2002 το "Πελίτι" πρότεινε και καθιέρωσε την 7η Απριλίου ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες.  Η ιδέα ήρθε από μια ομάδα μαθητών που είχαν συνεργαστεί με το "Πελίτι", από το γυμνάσιο Λεχαίου Κορινθίας.  Οι μαθητές αυτοί κάθε χρόνο κάνουν φυτά και τα μοιράζουν σε ανοιχτή γιορτή σε καλλιεργητές της περιοχής τους.
Στη γιορτή αυτή δεν πάμε να καταγγείλουμε τους «υπεύθυνους», αλλά πάμε να πάρουμε ένα μέρος από την ευθύνη μας για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.

Τοπικές ομάδες του Πελίτι
Από το 2006 έχουν ξεκινήσει τοπικές ομάδες του Πελίτι σε διάφορες περιοχές της χώρας με κύριο μέλημα τη διοργάνωση των εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο.
Έτσι έχουμε την τοπική ομάδα, Αίγινας, Λήμνου,Κοζάνης, Περατιάς Αιτωλοακαρνανιας, Βασιλικών νομού Θεσσαλονίκης,
Το "εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών", είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να συλλέξετε σπόρους και πώς να τους συντηρήσετε. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές.
Το 2002 ξεκίνησε το "Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι"  με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.  Κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο "από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά" Το Σεπτέμβριο του 2011 θα κυκλοφορήσει το 10ο τεύχος.
Τα Οικονομικά του "Πελίτι"
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στις δράσεις του Πελίτι είμαστε εθελοντές. Σε σύνολο κάθε χρόνο προσφέρουν εργασία, γνώσεις, τεχνική υποστήριξη κ.λ.π. πάνω από 300 εθελοντές. Στον εορτασμό της 7ης Απριλίου συμμετέχουν κάθε χρόνο κοντά στους 300 με 400 μαθητές.
Τα έσοδα του Πελίτι είναι από:
α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του   
β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλουζάκια, πάνινες τσάντες κ.α).
γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.
Αν επιθυμείς μπορείς να γίνεις οικονομικός υποστηρικτής του Πελίτι,
Με την ελάχιστη συνδρομή των 20 ευρώ θα λαμβάνεις κάθε χρόνο την ετήσια έκδοση "Κατά τόπους αγροκτήματα..."
Για την οικονομική υποστήριξη του "Πελίτι" έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος.
Αριθμός λογαριασμού: 198 04 003033 49
IBAN:GR21 0430 2120 0019 8040 0303 349
BIC:ABGRGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι
είναι σημαντικό, να μας ενημερώσετε  για την κατάθεση σας στο peliti@peliti.gr ή στο τηλέφωνο             2524022059 begin_of_the_skype_highlighting            2524022059      end_of_the_skype_highlighting       (εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι).

Η γη του Πελίτι.
Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του Νομού Δράμας.
Για περισσότερες πληροφορίες
Το γραφείο του Πελίτι είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι.
Βρίσκετε στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του νομού Δράμας.
Για να μας επισκεφθείτε θα πρέπει πρώτα να έχουμε κλείσει ραντεβού, τηλ.            2524022059 begin_of_the_skype_highlighting            2524022059      end_of_the_skype_highlighting      , ευχαριστούμε.

email: peliti@peliti.gr  ή στο τηλέφωνο 2524022059 begin_of_the_skype_highlighting            2524022059      end_of_the_skype_highlighting ( εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι)
Ταχ. διεύθυνση: Πελίτι, Ταχ. Παρανεστίου, Τ. Κ. 66035 Παρανέστι
http://www.peliti.gr/ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου