Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΙΚΑ:Παίρνει δάνειο για να πληρώσει συντάξεις

Σε δανεισμό 400 εκατ. ευρώ προσφεύγει άμεσα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που έχει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα» το Ταμείο αν δεν προχωρούσε στο δάνειο δεν θα είχε τα απαραίτητα χρήματα ούτε για την πληρωμή των ανελαστικών του υποχρεώσεων για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 17 Αυγούστου ο οργανισμός θα βάλει ως «ενέχυρο» ομόλογα του Δημοσίου αξίας 200 εκατ.ευρώ που κατέχει για να λάβει μετρητά μέσω συναλλαγών repos 70 ημερών από τράπεζες οι οποίες θα επιλεγούν. Επίσης, θα δανειστεί 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του «εσωτερικού», μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, δανεισμού που έδωσε ο Ν. 3863/10.
Τα δύο δάνεια θα είναι έντοκα (με βάση το ποσοστό απόδοσης του κοινού κεφαλαίου ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων) και θα έχουν διάρκεια 15 ημερών, από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.
Ανάλογα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τα Νέα και το άλλο μεγάλο Ταμείο, ο ΟΑΕΕ. Μάλιστα, ο διοικητής του Γερ. Βουδούρης διεκδικεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση προκειμένου να αντεπεξέλθει το Ταμείο στις οικονομικές υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του 2011. Συγκεκριμένα, ζητούνται επιπλέον 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί συνολικά 740 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011. Ο ΟΑΕΕ οφείλει ακόμη 185 εκατ. ευρώ σε παρόχους υγείας και 255,5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

slap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου